Firmele contractate de Primaria Capitalei pentru reabilitarea scolilor au facut treaba de mintuiala.

Reparatii facute cu materiale de proasta calitate, lucrari de mintuiala si intirzieri mari de finalizare a lucrarilor. Asa arata progr
Firmele contractate de Primaria Capitalei pentru reabilitarea scolilor au facut treaba de mintuiala.

Reparatii facute cu materiale de proasta calitate, lucrari de mintuiala si intirzieri mari de finalizare a lucrarilor. Asa arata programul de reabilitare a 106 unitati de invatamint inceput de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) in primavara anului trecut cu fonduri de 110 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), potrivit unui raport realizat de compania de consultanta Hill International, angajata de PMB la cererea BEI.



Raportul a scos la iveala si faptul ca unele cheltuieli decontate de firme nu sint justificate. "Am constat ca lucrarile si finisajele efectuate in unitatile de invatamint cuprinse in programul BEI sint de slaba calitate. S-au cheltuit aiurea 11 milioane de euro, din cele 20 de milioane decontate pina in prezent", a declarat Catalin Diaconescu, prefectul Capitalei. Potrivit acestuia, in raport se mai precizeaza ca firmele care au cistigat licitatiile organizate de PMB, pentru reabilitarea scolilor, au folosit forta de munca necalificata.

Programul de reabilitare a infrastructurii educationale din Bucuresti, lansat de primarul Adriean Videanu, acum un an, prevede reabilitarea a 106 unitati de invatamint. Modernizarea scolilor va costa municipalitatea 150 de milioane de euro. Finantarea acestui proiect este asigurata in proportie de 25% din fonduri locale, iar 75% din fonduri BEI.

Primul pachet, reabilitarea a 11 unitati de invatamint, a fost cistigat de firma SC Global Invest&General Construct, care trebuia sa finalizeze lucrarile de acum 6 luni, adica la 1 mai 2007. Primaria Capitalei a amendat societatea in luna februarie a acestui an. Unitatile vizate sint Liceul "George Enescu", scolile generale nr. 7, 173, 87, 93, 109, 110, 189, 206, 311 si Scoala de Muzica si Arte nr. 3. La Liceul de Muzica "George Enescu" si la Scoala de Muzica si Arte numarul 3, muncitorii nu se grabesc sa termine lucrarile. "Din zece ore lucratoare, doar doua muncesc. Se mai ridica cite unul si mai da cu barosul. Au darimat haotic. Am facut reclamatii la primarie, dar nimic. Din luna mai ploua incontinuu. Elevii ma ameninta ca se vor transfera la alta scoala", ne-a explicat Viorel Maier, director al Scolii de Muzica si Arte numarul 3. Potrivit acestuia, echipa de muncitori s-a schimbat de la o saptamina la alta.

In plus, firmele care au cistigat lucrarile la cele doua institutii, Asociatia Global Invest&Trade LLC si General Construct&Consult, nu s-au grabit sa-si puna muncitorii la treaba, dupa ce au cistigat licitatiile. Astfel, conform panourilor afisate la intrarile celor doua scoli, lucrarile au inceput din prima jumatate a lunii aprilie. Numai ca reprezentantii scolilor spun altceva. "Au venit abia la sfirsitul lunii iulie, desi in contract si afara scrie ca au inceput din 5 aprilie", spune directorul. Pina in prezent s-au cheltuit doua milioane de euro pe lucrarile efectuate in cele doua scoli. "S-au cheltuit peste un milion de euro si nu stiu pe ce. Nu se vede nimic", a spus Viorel Maier. Reprezentantii primariei sustin ca reparatiile au fost incepute cu intirziere pe motiv ca licitatiile au fost repetate de doua ori din cauza lipsei de oferte.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, sustine ca nu va plati lucrarile de mintuiala, dar nici nu este dispus sa rezilieze contractele "pe motiv ca asta ar insemna ca scolile sa ramina inchise o perioada lunga de timp". Videanu spune doar ca va impune penalizari. "Pentru fiecare zi de intirziere le vom impune penalizari, pina vor termina lucrarile. Iar daca lucrarile sint de proasta calitate, executorul le va reface pe banii sai", a declarat Adriean Videanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.