Cresterea pensiilor si micsorarea salariilor nu sint masuri liberale. Dar mai exista un partid liberal? Nu atit timp cit PNL are copyright pe nume.

Partidul National Liberal, condus de Calin Popescu Tariceanu, este un excelent exemplu pentru cine doreste sa studieze degradarea unei specii politice. De ce PNL si nu PD, PSD sau UDMR ar trebui sa fie exemplul in acest studiu? Pentru ca, pina la un punct, penelistii au vrut sa fie liberali. Apoi, au abandonat brusc ideea si s-au retras. Pentru ca nu de la Ion Iliescu poti avea pretentia ca bugetarii sa fie platiti in functie de studiile lor. Pentru ca un partid aflat in cautare de voturi, cum este PD, nu isi poate asuma fraza: „Salarii mai mici pentru cei fara facultate", in momentul in care votul cuiva care a terminat doar liceul este egal cu cel al unui asistent universitar. Pentru ca proiectele politice predominante ale UDMR, asumate de la inceput, au ramas oarecum constante si la fel de contestate. PRM iese si el din discutie. Rolul de partid-supapa nu este unul suficient de semnificativ pentru a-l integra in sfera speciilor politice.

Asadar, se observa urmatoarea situatie: partidul de guvernamint, declarat ca fiind liberal, nu a facut nici o zecime de pas inapoi cind i-a fost contestata masura maririi pensiilor. A ramas neclintit pe pozitii, pentru a le face virstnicilor viata mai buna si decizia votului mai usoara. In schimb, cind profesorii isi cistiga dreptul in justitie de a avea salarii mai mari, iar medicii, inginerii si economistii stau la rind pentru a obtine punerea in aplicare a Contractului Colectiv de Munca ce da dreptul licentiatilor la salarii minime de 880 de lei, fata de 440 de lei, cit cistiga cei fara studii, ministrul liberal al Muncii nu comenteaza si cere timp pentru negocieri cu sindicatele. Declara ca atit el, cit si premierul, la fel de liberal, vor intoarcerea la un salariu minim unic, indiferent de studii. Mai exista si un ministru al Sanatatii ce a dorit sa opreasca plecarea medicilor in tari straine, unde sint platiti conform pregatirii lor, prin masuri luate in forta.

Dovada orientarii politice o fac partidele atunci cind ajung la guvernare, nu cind stau in opozitie. Iar PNL ar trebui ori sa-si schimbe rapid numele, ori sa-si piarda membrii care mai inteleg cite ceva despre liberalism. Daca mai exista. Pentru ca, din toata istoria sciziunilor din sinul PNL, aceasta ar fi prima data cind ar exista si un motiv serios pentru ca altcineva sa ceara exclusivitatea sintagmei de „liberal".