Afacerea Remes ­ Muresan e ca si incheiata. In stil dambovitean, fireste. Nici unul dintre cei care au incalcat legea sau deontologia de gazetar n-a fost nici macar mustrat, d-apoi sanctionat. Ceea ce inseamna ca s-a dat verde unei noi gol
Afacerea Remes ­ Muresan e ca si incheiata. In stil dambovitean, fireste. Nici unul dintre cei care au incalcat legea sau deontologia de gazetar n-a fost nici macar mustrat, d-apoi sanctionat. Ceea ce inseamna ca s-a dat verde unei noi golanii, vazute pana acum imposibila. Multi analisti sunt de parere ca Traian Basescu, artizanul acestei diversiuni, si-a atins scopul. Compromiterea Partidului National Liberal si a PNTCD, sub semnul mandatului primit, dupa parvenirea la Cotroceni, de la fortele obscure interesate in scoaterea din viata politica a partidelor istorice. Din acest punct de vedere, Ana Pauker are motive sa bea sampanie acolo unde se afla acum: pe lumea cealalta. Ceea ce n-au reusit tovarasii sovietici prin procesele din anii stalinismului si slugile lor din politica si presa romaneasca au reusit Traian Basescu si TVR. Nu stim daca diversiunea va afecta atat de grav PNL si PNTCD. Stim insa ca afacerea Remes ­ Muresan are si niste efecte colaterale, la care nu-i exclus ca autorii sa nu se fi gandit.


Astfel:
1) Daca PNL si PNTCD au iesit din afacerea cu imaginea de formatiuni ale coruptilor, atunci principalul beneficiar al taraseniei e PSD.

Pana acum, PSD trecea drept partidul corupt din Romania zilelor noastre. Daca si PNL si PNTCD sunt partide corupte, ceva din povara care apasa asupra imaginii PSD trece pe umerii PNL si PNTCD. Electoratul Aliantei D.A. votase impotriva PSD in numele luptei impotriva coruptiei. Se admisese ca PSD e un partid excelent in administrarea tarii, dar ca, din nenorocire, e intruchiparea coruptiei. Daca si alte formatiuni sunt corupte, atunci criteriul corupt-necorupt isi diminueaza impactul electoral. Noua si abjecta diversiune poate fi considerata drept o albire a PSD in perspectiva aliantei cu Partidul Democrat. Dandu-si mana in compromiterea PNL si a PNTCD, formatiuni care au luptat impotriva FSN-ului din care facea parte si Traian Basescu, PSD si PD nu vor avea probleme in refacerea FSN. Evident, sub conducerea lui Traian Basescu, politicianul care sufera de complexul puterii lui Ion Iliescu in primii ani postdecembristi.


2) Impotriva coruptiei din PSD a luptat din rasputeri, in campania electorala, PNL. Daca PNL e un partid de corupti, intreaga campanie a Aliantei apare profund demagogica. Aceasta campanie n-a fost dusa doar de PNL, ci si de PD.
Admitand ca regizorii afacerii au vrut sa infunde doar PNL, va fi greu de explicat pentru PD cum a stat umar la umar cu un partid corupt.


3) PNL si PNTCD, Actiunea Populara au acuzat regimul Traian Basescu de politie politica. Electoratul educat e sensibil la incalcarea intimitatii prin interceptarea telefoanelor si filmarea discreta.
Pana la difuzarea filmului, nici un roman n-a avut imaginea a ceea ce inseamna sa fii spionat in stil securistic. Desigur, Traian Basescu ar putea sustine ca aceste incalcari grave ale intimitatii s-au facut in numele luptei impotriva coruptiei. Da, dar:

a) Imaginea unor oameni supravegheati in gesturile lor intime e atat de socanta, incat face ineficient dictonul: scopul scuza mijloacele.

b) Faptele celor urmariti nu sunt atat de cumplite, incat sa justifice supravegherea de tip politienesc.


Pentru electoratul de tip Gigel de la Scularie, actualmente bodyguard la Sorin Ovidiu Vantu, s-ar putea ca spionarea sa nu fie atat de socanta. Pentru electoratul format din functionari publici, politicieni, jurnalisti, aceste imagini sunt infricosatoare. Fie si prin gandul ca fiecare dintre cei ce ocupa o functie in administratie s-ar putea trezi cu astfel de pocinoage.


4) Cand a ajuns dictator, Majestatea Sa, Carol al II-lea, l-a arestat, condamnat si executat pe Corneliu Zelea Codreanu. Calcand in picioare toate normele justitiei. Au fost analisti care au sustinut ca grava compromitere a statului de drept se justifica prin scopul presupus: salvarea Romaniei de la pericolul legionar.


Au fost si analisti si sunt, la ora actuala, istorici, printre care se numara si subsemnatul, care sustin ca scopul nu scuza mijloacele intr-o societate moderna. Sa admitem insa ca pericolul legionar justifica brutalitatile lui Carol al II-lea. Afacerea Remes ­ Muresan a compromis DNA (dovedit ca instrument politic), TVR si, in general, statul de drept. Scopul presupus: compromiterea PNL si a PNTCD. Justifica un asemenea scop electoral pagubele uriase aduse Justitiei si TVR? Evident nu. Ce conteaza insa cand e vorba despre interesul lui Traian Basescu?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.