Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a fixat, pe 14 noiembrie, primul termen din procesul “Spionii de la MApN”. Este vorba despre patru militari trimisi in judecata, saptamåna trecuta, de Sectia Parchetelor Militare, pentru negl
Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a fixat, pe 14 noiembrie, primul termen din procesul “Spionii de la MApN”. Este vorba despre patru militari trimisi in judecata, saptamåna trecuta, de Sectia Parchetelor Militare, pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat. Acestia au declansat celebrul scandal privind scurgerea unor informatii strict secrete despre bazele romånesti din Afganistan, dar si despre coalitia multinationala. Informatiile stocate pe un CD s-au scurs, dupa cum va amintiti, catre mai multe redactii, dar au ajuns si in måna atasatului militar american. In cåteva saptamåni, vinovatii au fost gasiti.

Pe 31 ianuarie 2006, un ziarist a prezentat, la B1 TV, copii ale unor documente militare, stocate pe un CD, referitoare la teatrele de operatii in care detasamente ale Armatei Romane fusesera dislocate in perioada decembrie 2002-decembrie 2003. A fost inceputul unui scandal urias de spionaj, care dovedea cat de usor se pot scurge catre public informatii militare strict secrete. CD-ul continea 120 de foldere, cu 887 de fisiere, toate avand 618 MB. Folderul principal se numeste RO ARMY si are 3 s ubfoldere - “Documente Afganistan”, “Documente Intocmite CP 1 I” si “Lupii Negri (G)”. Mai exact, CD-ul continea documente de planificare a misiunilor de paza si patrulare in zona Aeroportului Kandahar, rapoarte zilnice, ordine de misiune si schite ale detasamentului roman, imagini din satelit ale fasiilor aparate de trupele romane si de fortele de coalitie. Au fost identificate de procurori 58 de fisiere cu caracter Secret, 260, cu caracter Secret de Serviciu, 33 de fisiere nesecrete, iar pentru restul documentelor nu s-a putut stabili nivelul de clasificare. Dintre acestea, 33 de documente ce apartin coalitiei multinationale au caracter Secret/GCTF (Global Counter Terorism Force sau Global Combat Task Force). Nivelul de clasificare Secret, in NATO, este similar caracterului Strict Secret din legislatia romana.

Informatii secrete, printre filme, muzica si jocuri
Potrivit anchetei facute de serviciul secret al armatei, mai multe cadre militare ce au participat la misiuni externe au adus in tara, pe diverse suporturi, (CD, laptop, DVD sau memory stick) documente militare, dintre care unele au fost predate unitatilor de care apartineau, altele fiind amestecate cu muzica, filmele, jocurile sau pozele stocate pe alte suporturi si descarcate pe calculatoarele personale.

Prieteni, rude sau membrii de familie au avut, astfel, posibilitatea de a vedea documentele “scurse”. Nici calculatoarele de la unitatile unde au fost predate documentele nu au scapat de “spioni”, care au reusit transferarea lor in PC-urile de acasa. Printre acesti “spioni” au fost identificati maiorul George Petric, locotenentul Bogdan Zabrautanu, locotenentul Marius-Augustin Barbu si caporalul (m.a.c. - militar angajat pe baza de contract) Costel Sandu. Acestia au fost trimisi in judecata.

Maiorul Petric, om de incredere al Coalitiei
Maiorul George Petric a intrat in posesia unor astfel de informatii gratie increderii pe care i-o acordau partenerii de coalitie, pe cand era dislocat in Afganistan sau Irak. Datele si fisierele erau predate ofiterului pe CD-uri sau memory stick-uri, deoarece calculatoarele trupelor romane nu erau conectate la Intranetul bazei militare. Caporalul Costel Sandu a fost in punctul de comanda al batalionului, al carui sef de Stat Major era maiorul George Petric, dislocat in Irak. Sandu redacta si procesa documentele necesare executarii diverselor misiuni.

Lantul slabiciunilor: de pe front, la Ohanesian
Dar cum au ajuns informatiile militare secrete la ziaristi? Costel Sandu a ajuns sa faca, in luna iunie a anului 2004, schimb de CD-uri cu filme cu un coleg de facultate al fostei sale sotii, Florin Stolniceanu. Printre CD-urile oferite s-a aflat si cel cu filmul “Lupii Negri”, referitor la Teatrul de Operatii din Afganistan, unde Sandu fusese dislocat in acel an. Stolniceanu a dat CD-urile, la randul sau, lui Iulian Andrei Obrejan, prietenul surorii sale, Otilia Cristina Stolniceanu, care lucra la “Ziarul de Vrancea”. Obrejan, angajat la o firma de calculatoare, i-a pus la dispozitie, in iunie 2005, ziaristului Marius Grigorescu, de la “Ziarul de Vrancea”, intregul sau hard-disk, pe care se afla si “Lupii Negri”. Filmul a fost vizionat la sediul redactiei, dupa care a fost multiplicat. Un fost ziarist de la cotidianul amintit, Sebastian Oancea, a incercat sa-l vanda, dar nu a avut succes, iar la sfarsitul lunii august a anului 2005 i l-a oferit ziaristului Marian Garleanu, corespondent local al cotidianului “Romania Libera”. Asa a ajuns CD-ul in posesia jurnalistului rapit in Irak, Eduard Ovidiu Ohanesian.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.