Directorul Institutului Pro, Bogdan Teodorescu, si-a dat ieri demisia din cauza sondajului care il favoriza flagrant pe liderul PSD, Mircea Geoana.

„Confirm ca mi-am dat azi demisia. Nu vreau s-o corelez cu nici un eveniment, as vrea sa ma intelegeti", ne-a declarat ieri Bogdan Teodorescu. Gestul survine la numai o zi dupa ce ziarul nostru a publicat, in exclusivitate, rezultatele unui sondaj de opinie in care Mircea Geoana, liderul PSD, aparea cu un scor incredibil de mare la capitolul incredere in personalitatile politice. Teodorescu declara in editia de ieri a Cotidianului ca nu-si explica „in nici un fel" rezultatul pe care il obtine Geoana in sondajul Data Media, realizat la comanda institutului pe care il conducea. „E un rezultat care ma uimeste, dar o iau ca atare. Mie nu mi se pare normal sa creasca atita, dar asta e opinia mea", afirma Bogdan Teodorescu.

Institutul Pro a dat publicitatii ieri, pe site-ul infopolitic.ro, rezultatele cercetarii pe care le-a publicat si Cotidianul. Datele au fost insa insotite de o analiza realizata de Bogdan Teodorescu. Opinia acestuia referitoare la pozitia inexplicabila in care este situat Mircea Geoana reiese si din faptul ca, in analiza respectiva, numele liderului PSD nu este mentionat deloc. Sint amintite, in schimb, ascensiunile si consolidarile de pozitii ale altor lideri politici, precum Victor Ponta, Bogdan Olteanu sau Adrian Nastase.

Potrivit ultimei cercetari Data Media, presedintele PSD, Mircea Geoana, l-ar fi ajuns din urma pe Traian Basescu la capitolul incredere. 50,9% dintre romani au pareri favorabile despre Geoana, in timp ce Basescu este cotat acum cu 51,5% la incredere, diferenta dintre ei fiind de doar 0,6%. In ultimul Barometru de Opinie realizat de IMAS aproximativ in aceeasi perioada cu studiul Data Media, Basescu conducea detasat in topul increderii, cu 54%. Pe locul 2 se situa, ca-n majoritatea studiilor din ultimii doi ani, Gigi Becali - 31%. Geoana s-a clasat abia pe locul 4, in urma lui Stolojan si la egalitate cu premierul Tariceanu, cu doar 19%. In sondajul Data Media, Gigi Becali se claseaza abia pe locul 13, cu doar 0,2 la suta, peste mostenitorul matusii Tamara, Adrian Nastase.

De asemenea, PSD obtine, in acelasi sondaj Data Media, un scor nesperat de bun: 26,7% in intentia de vot pentru Parlamentul European. In majoritatea sondajelor din ultima perioada, PSD este cotat cu aproximativ 17 procente.

Geoana, fruntas in toate sondajele Data Media Mircea Geoana s-a aflat constant pe locuri fruntase in sondajele Data Media din ultimul an. In martie era cotat chiar in fata presedintelui Traian Basescu. 50,8% dintre romani aveau atunci o parere buna despre liderul PSD, fata de doar 43,5% care il apreciau pe Basescu. In luna mai insa, Geoana se afla pe locul 2, in urma lui Basescu, la 12 procente distanta, cu doar 39%. De asemenea, rezultatele din dreptul lui Geoana intrau in contradictie cu toate celelalte cercetari sociologice. (D.D.)