Tara noastra va participa la misiunea UE cu ofiteri de stat major si, posibil, si cu trupe.

Romania s-ar putea implica in misiunea UE din Darfur, a anuntat ieri ministrul Apararii, Teodor Melescanu. Acesta a declarat ca autoritatile romane au adoptat o hotarire de principiu in acest sens, dar nu s-a decis inca la ce nivel si cu citi militari vom participa.„Fiind primul an in care Romania e membru UE este important pentru noi sa participam la o misiune a Uniunii, dar inca nu stim cu citi oameni", a declarat Melescanu.

Ministrul a precizat ca Romania nu a renuntat la ideea retragerii din Irak, in functie de evolutiile politice si deciziile SUA si ale altor aliati. In schimb, in Afganistan, Romania doreste sa-si asume mai multe responsabilitati, preluind conducerea unei grupari de lupta si crescind contributia la misiunea de antrenare a armatei afgane.

Ministrul Apararii si presedintele Traian Basescu au asistat, la Cincu, la o parte a exercitiului MILREX 07, cea mai mare aplicatie militara din 1990 incoace, desfasurata simultan si in alte doua poligoane - Smirdan si Capu Midia. La exercitiu au participat 8.800 de militari, 1.700 de vehicule terestre, 24 de nave (in Marea Neagra si Marea Mediterana) si 30 de avioane si elicoptere.

Pe parcusul exercitiului, ministrul si presedintele au preferat sa ramina la distanta unul de celalalt. Basescu a sosit la poligonul Cincu cu un elicopter, insotit doar de seful Statului major, general-amiralul Gheorghe Marin. Dupa o scurta inspectie a TAB-urilor si o declaratie facuta presei, in care s-a aratat multumit de ce a vazut, presedintele a plecat spre elicopter, in timp ce Melescanu a ramas sa raspunda intrebarilor jurnalistilor. El a fost nevoit sa-si intrerupa declaratia de doua ori din cauza muzicii intonate de fanfara si a zgomotului facut de elicopterul lui Basescu la decolare.