Urmatorul autor din Colectia „Literatura" a ziarului Cotidianul este o scriitoare versata in teologie si in protectia mediului.

Marilynne Robinson s-a nascut in 1947 in micuta localitate Sandpoint, din statul Idaho. A studiat la Pembroke College, unitate de invatamint destinata in trecut numai femeilor din cadrul Universitatii Brown, si si-a luat doctoratul in limba si literatura engleza la Universitatea din Washington, in 1977.

Primul ei roman, intitulat „Housekeeping", a fost publicat in 1981 si a primit Premiul PEN/Hemingway pentru Cel mai bun debut. Aceeasi carte - extrem de lirica si axata pe povestea a doua fete care traiesc in mediul rural din Idaho - a beneficiat si de o nominalizare la Premiul Pulitzer si este considerata de critici drept un roman clasic american.

Dupa acest volum, Marilynne Robinson a publicat „Mother Country: Britain, The Welfare State and Nuclear Pollution" (1988), in care da in vileag pagubele produse mediului inconjurator de o uzina nucleara din Sellafield, o localitate din nordul Angliei. Se explica: scriitoarea se mutase in Marea Britanie, laolalta cu intreaga ei familie.

Un deceniu mai tirziu apare „Moartea lui Adam: Eseuri asupra gindirii moderne". Acest volum al lui Robinson este dedicat apararii pasionate a lui John Calvin si a puritanismului american, dar si unei reexaminari a prezumtiilor culturale predominante. Robinson publica in mod constant recenzii literare in revistele „Harper’s", „The Paris Review" si in „The New York Times Book Review". A predat literatura si creative writing la Universitatea din Kent, Colegiul Amherst, Universitatea din Massachusetts si la Iowa Writers’ Workshop. In 2007 si-a luat un an sabatic pentru a-si putea termina cel de-al treilea roman.

Printre scriitorii favoriti ai lui Robinson se numara Melville si Emerson, iar teologul ei preferat este Karl Barth. De altminteri, autoarea pune afinitatea sa pentru religie pe seama unui bunic prezbiterian si, ca stil literar, se declara influentata de Geneza. Pe lista textelor care au marcat-o pe scriitoare se numara si cele ale lui Cicero, Robinson, buna cunoscatoare a latinei, fiind si mare amatoare de literatura antica.

Cel de-al doilea roman al sau, „Galaad", publicat in 2004, a fost laudat de critica si laureat cu Pulitzer si cu National Book Critics Circle Award. Distanta de 24 de ani care separa cele doua romane este explicata de Robinson prin mutarea ei in Orientul Mijlociu.