Presedintele rus Vladimir Putin, aflat la Teheran, la summitul statelor riverane de la Marea Caspica, a avansat ideea crearii unui canal de legatura intre Marea Caspica si Marea Neagra, costurile proiectului ridicandu-se la aproximativ 15 miliarde de
Presedintele rus Vladimir Putin, aflat la Teheran, la summitul statelor riverane de la Marea Caspica, a avansat ideea crearii unui canal de legatura intre Marea Caspica si Marea Neagra, costurile proiectului ridicandu-se la aproximativ 15 miliarde de dolari.
Potrivit liderului de la Kremlin, "o asemenea masura ar crea un important potential pentru traficul marfurilor, prin care statele de la Marea Caspica ar dobandi mai multe facilitati". Din punctul de vedere al proiectelor rusesti din Marea Caspica, potentialul canal ar putea deveni un nou coridor de transport al petrolului. Cerand statelor din zona sa aprobe materializarea coridorului Nord-Sud, Putin a invocat necesitatea implementarii proiectelor de infrastructura in statele de la malul Marii Caspice, sustinand ca acest bazin este "unul dintre principalele centre de exploatare si comercializare a petrolului si gazelor naturale". Specialistii sustin ca un canal intre Marea Caspica si Marea Neagra, care ar fi de patru ori mai lung decat canalul Suez si de sase ori mai mare decat canalul Panama, ar putea fi construit in cinci ani. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.