Rusia a coalizat statele foste sovietice in sprijinul Iranului, interzicind bazele militare SUA la Marea Caspica.

Vizita istorica a presedintelui rus in Iran s-a incheiat cu semnarea unei declaratii comune, prin care cele doua state confirma „continuarea cooperarii in domeniul energiei nucleare civile", in pofida insistentelor SUA ca Iranul sa abandoneze programul nuclear, banuit de Washington ca este menit construirii armei atomice.

Totodata, presedintele Vladimir Putin l-a invitat la Moscova pe omologul sau iranian Mahmud Ahmadinejad. Acesta a anuntat oficial ca in vara anului viitor va participa la o conferinta economica a statelor de la Marea Caspica, organizata sub presedintia lui Vladimir Putin. Avind in vedere ca mandatul lui Putin se incheie in martie 2008, presa rusa subliniaza ca presedintele iranian pare bine informat despre „eternitatea" lui Putin la Kremlin.

Declaratia comuna a liderilor iranian si rus face referire si la participarea companiilor din Rusia la exploatarea resurselor energetice iraniene. Vladimir Putin si Mahmud Ahmadinejad au hotarit si reluarea legaturilor terestre dintre cele doua state, prin Republica Dagestan, precum si dezvoltarea coridorului international de transport Nord-Sud.

La initiativa lui Vladimir Putin, cele cinci state participante (Rusia, Iran, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan) au semnat un angajament comun de a nu permite folosirea teritoriului lor de catre o tara terta care urmareste o agresiune impotriva unuia dintre cele cinci state. Declaratia impiedica practic planul SUA de a instala baze militare in Azerbaidjan si Kazahstan, de unde ar fi putut lansa actiuni impotriva Iranului. „Este o garantie pentru Iran ca nu va trebui sa lupte la Marea Caspica", relateaza cotidianul rus „Gazeta".

Totodata, initiativa celor cinci state este un semnal pentru Kirgizstanul vecin, care gazduieste o baza militara SUA pe teritoriul sau. In ultimii ani, mai multe baze militare americane instalate in Uzbekistan si Tadjikistan, pentru a sprijini actiunile din Afganistan, au fost desfiintate sub presiunile guvernelor acestor state foste sovietice.