Cele patru mari confederatii sindicale ameninta cu proteste daca, in urma discutiilor cu partidele politice privind bugetul de stat pe 2008, forma acestuia nu va fi imbunatatita in avantajul salariatilor. Presedintele Blocului National Sindical (BNS)
Cele patru mari confederatii sindicale ameninta cu proteste daca, in urma discutiilor cu partidele politice privind bugetul de stat pe 2008, forma acestuia nu va fi imbunatatita in avantajul salariatilor. Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca patru confederatii sindicale, respectiv cea pe care o conduce, Cartel Alfa, CNSLR Fratia si CSDR, vor incepe demersurile pentru organizarea de actiuni de protest, incepand cu pichetarea sediului Parlamentului Romaniei. De asemenea, sindicatele au in vedere organizarea unei greve de avertisment de doua ore la nivel national, urmand ca data intreruperii lucrului sa fie stabilita dupa finalizarea consultarii organizatiilor membre. "Vom avea maine la ora 12 (n.r.: astazi) o intalnire cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, in care vom discuta bugetul de stat", a spus Dumitru Costin. "Atat timp cat se va discuta bugetul la comisii si la plen, o sa dublam actiunea noastra de lobby asupra reprezentantilor partidelor politice parlamentare cu proteste de strada. Nu o sa discriminam pe nimeni", a spus liderul sindical. "O sa discutam si cu PNL-ul, UDMR-ul , PSD-ul, PD-ul, cu toata lumea. Daca vedem ca lucrurile se ingroasa, vom organiza actiuni stradale de mai mare amploare. Intrebat pe cate organizatii sindicale se bazeaza in organizarea manifestarilor stradale, Dumitru Costin a refuzat sa faca prognoze, dar a spus ca actiunile se vor desfasura concomitent. "Nicio confederatie sindicala nu va merge mai la stanga sau mai la dreapta. Toti vom fi uniti in demersurile si actiunile noastre". Costin considera ca actualul Guvern a ratat un moment extraordinar. "Daca intelegea ca trebuia sa isi ia aliati partenerii sociali, chema sindicatul si patronatele la ministere. Era un element de strategie la care au renuntat constient sau inconstient", a tinut sa precizeze liderul sindical.Bugetul este ostil salariatilorIn opinia sindicalistilor, actuala forma a bugetului aduce grave prejudicii lucratorilor Romaniei, incurajand exodul fortei de munca spre exterior.
"Vor exista foarte multi salariati platiti cu salariul minim si o discrepanta importanta in raportul salariu minim - salariu mediu", a precizat Costin. Sindicalistii considera ca prin reducerile succesive ale contributiilor sociale, salariatii vor fi nevoiti sa suporte in cursul anului 2008 o crestere a fiscalitatii si pierderea unor drepturi pentru care au cotizat timp de doi ani de zile. In ceea ce priveste sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, sindicatele sustin ca acesta este practic desfiintat, desi conditiile de munca nu se imbunatatesc. Fondul pentru accidentele de munca si boli profesionale ar fi trebuit sa inceapa sa plateasca din 2008 indemnizatii si servicii de sanatate celor care au suferit un accident de munca sau au contractat o boala profesionala.
Timp de doi ani au fost colectate contributii pentru a crea infrastructura necesara acestui sistem iar acum, prin reducerea contributiilor de la 0,5% la 0,04%, tot demersul este aruncat in derizoriu, se arata in comunicatul sindicatelor.
Reducerea contributiilor la fondul de somaj cu 67% (contributia angajatului se va reduce de la 1% la 0,5%, iar cea a angajatorului de la 2% la 0,5%) se face in detrimentul salariatilor. Şomajul pe termen lung, numarul mare al persoanelor aflate in forme precare de ocupare, somajul in randul tinerilor si al persoanelor de peste 30 de ani sunt probleme ce nu se pot rezolva fara fonduri si masuri active.
In acelasi comunicat se arata ca nivelul prestatiilor sociale a fost inghetat la valoarea din 2007 (cu exceptia majorarii pensiilor, element ce a stat la baza constructiei bugetului) sau chiar reduse, cum este cazul finantarii persoanelor cu handicap. Asistenta sociala a fost prevazuta doar cu unele cresteri la nivelul ratei inflatiei. Costin a precizat ca reprezentantii salariatilor vor incepe joi discutiile cu partidele politice pe tema bugetului, acestia fiind nemultumiti de faptul ca prin reducerile succesive ale contributiilor sociale s-a „dat peste cap” raportul firesc, si anume o treime - angajat, doua treimi - angajator. Organizatiile sindicale sunt nemultumite si de faptul ca Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar doi la suta mai mare decat salariul minim prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut, desi se angajase in 2006, in fata Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei in 2008. Pe de alta parte, Romania s-a angajat politic in fata forurilor Uniunii Europene sa ajusteze diferenta intre salariul minim si cel mediu pe economie, astfel incat sa se ajunga ca salariul minim sa reprezinte 60 la suta din salariul mediu. „In momentul de fata sunt discrepante foarte mari. Acum, acest raport, in loc sa creasca, a scazut sub 30 la suta", a precizat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin. Guvernul a aprobat in sedinta de saptamana trecuta, proiectul de buget pe 2008. Legile bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008 au fost depuse la Parlament, urmand ca din 27 noiembrie sa intre in plenul reunit. Dumitru Costin a criticat aspru si proiectul de lege al investitiilor care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament incepand cu luna noiembrie.Dumitru Costin: "CES nu functioneaza in Romania"Presedintele BNS a recunoscut in aceeasi conferinta de presa ca CES (Consiliul Economic si Social) nu functioneaza in tara noastra, asa cum se intampla in strainatate. "Angajatorii straini platesc decent forta de munca, a spus Costin. La noi managementul este foarte slab, iar fondurile structurale de care avem posibilitatea sa ne folosim nu sunt exploatate pe partea resurselor umane.
In cadrul ministerelor s-a dezvoltat un soi de inhibitii, multe initiative sunt stopate si ne indreptam spre un stat de tip politienesc".
Sindicatele sunt nemultumite de faptul ca dialogul social nu functioneaza in Romania, iar Consiliul Economic si Social nu are rolul pe care toate CES-urile europene il au, acela de a stabili dialogul tripartit intre guvern, sindicate si patronate.
Consiliul Economic si Social, infiintat in baza unei Legi adoptate in 1997, este o organizatie tripartita constituita pentru dialogul social la nivel national, avand drept principala atributie evaluarea si avizarea (pozitiva sau negativa), inainte de aprobare, a proiectelor de acte normative privind masuri economice si sociale cu impact major. De anul trecut, acesta functioneaza fara sa aiba un presedinte.
In luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis ca CES sa aiba dreptul sa participe la lucrarile Consiliului Economic si Social European cu cate cinci reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.