Cistigatorul Premiului Nobel, James Watson, nu este la prima declaratie care ii scandalizeaza pe aparatorii drepturilor omului.

James Watson (foto), in virsta de 79 de ani, unul dintre parintii geneticii moderne, care a cistigat Premiul Nobel pentru descoperirea structurii ADN, a reusit sa declanseze un scandal imens prin declaratiile sale din „The Sunday Times". Watson afirma intr-un interviu ca persoanele de culoare sint mai putin inteligente decit albii. „Toate politicile noastre sociale se bazeaza pe faptul ca inteligenta lor este la fel cu a noastra, in timp ce toate probele indica faptul ca nu este asa", afirma omul de stiinta. Mai mult, Watson, care conduce un important institut de cercetari din SUA, sustine faptul ca este pesimist cu privire la viitorul Africii, deoarece politicile occidentale fata de acest continent se bazeaza pe aceasta premisa falsa, in opinia lui, conform careia negrii au acelasi nivel de inteligenta ca albii. Omul de stiinta sustine ca in circa zece ani vor fi descoperite si genele care asigura diferentele de inteligenta dintre oameni.

In noua sa carte, ce va fi publicata in Marea Britanie, „Sa nu mai plictisim lumea: lectii pentru o viata prin stiinta", Watson scrie: „Nu exista un motiv clar pentru care sa sustinem ca au evoluat in acelasi fel capacitatile intelectuale ale grupurilor de persoane separate geografic in timpul evolutiei. Nu este suficienta dorinta noastra de a atribui caracteristici egale tuturor raselor, ca si cum ar fi o mostenire comuna a intregii omeniri".

Declaratiile lui Watson au declansat imediat reactii din partea altor oameni de stiinta, cum ar fi biologul Steven Rose, citat de „The Independent", biolog la Open University si membru al Societatii pentru Responsabilitate in Stiinta. „Aceasta este cea mai scandaloasa declaratie a lui Watson. L-am mai auzit vorbind asa despre femei, dar nu si in ce priveste rasele. Daca ar fi studiat scrierile referitoare la acest subiect din domeniul politic si social, si-ar fi dat seama ca nu a inteles nimic."

Aceasta nu este insa prima controversa pe care o declanseaza Watson, care, in trecut, a declarat ca femeile insarcinate ar trebui sa aiba dreptul sa avorteze daca afla din testele din timpul sarcinii ca fiul lor va fi homosexual.