Ministerul Transporturilor se va constitui parte civila si il va da in judecata pe Traian Basescu pentru a achita salariile restante unui fost angajat care a dat in judecata institutia dupa ce a fost concediat de Basescu pe cand acesta era la conduce
Ministerul Transporturilor se va constitui parte civila si il va da in judecata pe Traian Basescu pentru a achita salariile restante unui fost angajat care a dat in judecata institutia dupa ce a fost concediat de Basescu pe cand acesta era la conducerea ministerului, castigand procesul la CEDO.

Actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a anuntat, joi seara, in judetul Timis, ca ministerul va trebui sa despagubeasca un fost angajat, concediat de Traian Basescu cand era la conducerea institutiei, urmand sa-i plateasca salariile restante cuvenite, conform unei hotarari a CEDO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Orban a spus ca un fost director din cadrul ministerului, pe nume Stefanescu, a castigat la CEDO procesul intentat ministerului, dupa ce a fost concediat in urma cu mai multi ani.

"Acum trebuie sa-i platim salariile, daune morale si trebuie sa-l reintegram in functia pe care a avut-o. Ministerul se va constitui parte civila si il va da in judecata pe Traian Basescu", a spus Orban.

Potrivit acestuia, Traian Basescu ar avea de platit circa 1,5 miliarde de lei vechi, pe care-i va suporta "fie cu unul din terenurile pe care le-a primit de la prietenii sai, fie cu vreuna din casele pe care le are".

"Cine stie, poate-i da faliment fabrica de inghetata", a completat el.

Ludovic Orban se afla, joi seara, in Timis, pentru a inaugura sase obiective de infrastructura, respectiv doua pasaje rutiere peste calea ferata, prima centura ocolitoare din judet, a orasului Deta, doua lucrari de consolidare a carosabilului in acelasi oras si reabilitarea drumului Voiteni - Moravita, care face legatura cu Serbia.

Un bucurestean va fi reangajat pe postul de director in cadrul Ministerului Transporturilor si va primi daune de 3.500 euro din partea statului roman, potrivit unei decizii pronuntate, joia trecuta, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, sambata, agentiei MEDIAFAX, Curtea a pronuntat o hotarare in cauza "Stefanescu impotriva Romaniei", constatand incalcarea articolului 6 § 1 din  Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza respectarea dreptului la un proces echitabil.

Bucuresteanul a introdus, la data de 4 martie 2003, o cerere la CEDO, invocand incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Reclamantul a aratat ca a ocupat postul de director al unei directii din Ministerul Transporturilor, iar in decembrie 1996 a fost concediat.

Printr-o hotarare definitiva din 1 februarie 1999 a Curtii de Apel Bucuresti, ministerul a fost obligat sa il reintegreze pe reclamant pe postul detinut anterior, sa ii plateasca salariul pentru perioada pentru care a fost concediat, precum si daune morale.

Bucuresteanul a incercat sa puna in executare aceasta hotarare, insa nu a reusit deoarece intre timp avusese loc o reorganizare a ministerului, iar postul avea acum o alta denumire si fusese ocupat de o alta persoana.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca articolul 6 § 1 la Conventie a fost incalcat deoarece "autoritatile statului nu au depus eforturile necesare pentru a pune in executare hotararea din 1 februarie 1999, prin care s-a dispus reintegrarea reclamantului pe postul detinut anterior".

In consecinta, statul roman a fost obligat sa execute hotararea din 1 februarie 1999 - adica sa-l reangajeze pe reclamant - si sa-i plateasca acestuia indemnizatiile aferente sau, in caz de neexecutare, sa-i plateasca suma de 2.500 de euro cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, Curtea a obligat statul roman sa-i plateasca reclamantului suma de 3.500 de euro cu titlu de daune morale.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.