Corespondenta din Washington
Bomba a venit acum patru ani. Elevii americani sunt printre cei mai slabi la matematica. Si la stiinte. Nici la citire nu reusesc sa treaca de pragul mediocritatii. Iar la "rezolvarea problemelor", elevii americani

Corespondenta din Washington
Bomba a venit acum patru ani. Elevii americani sunt printre cei mai slabi la matematica. Si la stiinte. Nici la citire nu reusesc sa treaca de pragul mediocritatii. Iar la "rezolvarea problemelor", elevii americani cu varsta de 15 ani s-au clasat pe locul 26 intre cele 38 de tari participante.

Conform Fundatiei Nationale pentru Stiinta din SUA, tarile cu elevii cel mai bine pregatiti in Stiinta sunt Finlanda, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Republica Ceha, Canada si altele. Statele Unite s-au clasat pe locul 19 la aceasta categorie, dupa Ungaria, Polonia si Republica Slovaca.

CHESTIUNE DE BANI? Si nu banii le-au lipsit americanilor pentru a-si face sistemul de invatamant functional si rentabil. Statistici publicate de PISA (Programul de Evaluare Internationala a Elevilor) arata ca Republica Ceha, de exemplu, a cheltuit doar o treime din banii pe care SUA i-au alocat pe cap de elev. Cateva rapoarte ale opiniei publice au aratat ca nici parintii nu sunt constienti de importanta stiintei. Multi nu s-au aratat convinsi de faptul ca odraslele lor ar trebui sa aiba pregatire in matematica si stiinta pentru a supravietui in economia zilelor noastre.

CRIZA DE PROFESORI. Lipsa cadrelor didactice cu pregatire superioara ar fi un principal motiv pentru situatia derutanta. Asa au explicat membri ai Bordului National pentru Stiinta in fata comitetului pentru Educatia Cercetarii si Stiintei din cadrul Congresului American. Argumentul este sustinut de bord si intr-o lucrare ce va aparea curand pe piata: "Natiunea se confrunta cu o lipsa acuta de profesori calificati care sunt pregatiti adecvat si sustinuti sa predea in mod eficient materii STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica)."

VIOLENTA. In asteptarea noilor rezultate ale studiilor statistice realizate de PISA (pe anul 2006), mass-media si opinia publica americane dezbat pe micile ecrane fie comportamentul violent al elevilor, fie cel indencent, scandalos al profesorilor. De exemplu, saptamana trecuta, parintii americani au aflat, de pe site-ul Youtube.com, o metoda inedita prin care o profesoara dorea sa atraga atentia elevilor. Profa si-a adus pompoanele in fata clasei si le-a dat copiilor o lectie de majoreta. O alta Doaa€™na

Profesoara si-a pus fotografiile nud pe Internet, pe motiv ca ceea ce face ea in timpul liber e chestiune care o priveste. O a treia a cerut voie de la directorul scolii sa-si aduca pistolul la orele de curs pentru ca se teme de amenintarile fostului ei sot.

Programul PISA pe 2006 a inclus pentru prima data si Romania, desi tara noastra nu este membra cu drepturi depline a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Rezultatele vor fi date publicitatii abia pe 4 decembrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.