Petru Nica, considerat principalul suspect in dosarul "Jaful Secolului", a fost eliberat din arest, dupa ce marti seara Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul Parchetului, mentinand astfel decizia instantei inferioare.
Decizia Curti
Petru Nica, considerat principalul suspect in dosarul "Jaful Secolului", a fost eliberat din arest, dupa ce marti seara Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul Parchetului, mentinand astfel decizia instantei inferioare.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, neputand fi atacata cu recurs. Purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Valentin Munteanu, a declarat ca decizia privind punerea in libertate a lui Nica a fost primita la Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti-Rahova, prin fax, marti, in jurul orei 18:00. Nica a iesit pe poarta inchisorii in jurul orei 21:30. Ceilalti doi inculpati, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, au fost pusi in libertate in lunile martie si aprilie, dosarul aflandu-se in faza de rejudecare la Tribunalul Bucuresti dupa ce cazul a ajuns din nou la aceasta instanta printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 29 ianuarie. Cu un an in urma, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat la 14 ani de inchisoare pe Petru Nica, Gabriel Velescu si Aurelian Paven. De asemenea, cei trei au mai fost obligati, in solidar, sa plateasca opt miliarde de lei vechi, suma nedescoperita in timpul anchetei in acest dosar. Inculpatii au contestat hotararea Tribunalului Bucuresti, avocatii acestora cerand Curtii de Apel Bucuresti rejudecarea dosarului si reducerea pedepselor, pe care Nica, Velescu si Paven le considerau a fi prea mari. Curtea de Apel Bucuresti a respins, la sfarsitul lunii iunie 2006, apelurile formulate de cei trei, mentinand pedepsele date de instanta inferioara. Hotararea a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Bucuresti.
Furtul
Petru Nica a fost acuzat ca pe 5 iulie 2004 a fugit cu o masina blindata incarcata cu bani proveniti de la filialele din Galati, Constanta si Ploiesti ale unei banci. El era angajatul unei firme de paza, aflandu-se in masina care transporta banii. In jurul orei 9.00, autospeciala - care transporta 88,4 miliarde de lei si 33.396 de dolari - a fost gasita abandonata pe o strada din cartierul Baneasa. In timpul cercetarilor, politistii i-au identificat pe Gabriel Velescu si Aurelian Romulus Paven, suspectati de legaturi cu comiterea jafului. Potrivit anchetatorilor, Velescu si Paven l-au asteptat pe Nica pe traseu, pe DN 1, cu o masina. Ei au mers apoi in spatele autospecialei pana in apropierea unui restaurant din cartierul Baneasa, unde Nica a oprit masina, iar colegul care il insotea a coborat sa faca o serie de cumparaturi. Nica a plecat apoi cu autospeciala, iar, potrivit Mediafax, ceilalti doi complici l-au insotit pana pe strada Madrigalului, pe malul lacului Herastrau, unde, mai tarziu, politistii au descoperit masina abandonata. Totodata, potrivit anchetatorilor, in zilele care au urmat jafului, Paven si Velescu au luat legatura cu o agentie imobiliara, incheind un precontract pentru cumpararea unei vile la Snagov, pe numele unei femei. Ei au platit 12.000 de dolari si un comision pentru agentia imobiliara, urmand sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare a imobilului cu proprietarul vilei, un cetatean strain. Cea mai mare parte a prejudiciului a fost recuperata, dar restul de bani - in jur de 8,5 miliarde de lei - nu au fost inca gasiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.