Copiii din ferme, feriti de astm   Conform rezultatelor unui studiu canadian, copiii care traiesc in ferme au un sistem respirator mai rezistent decat orasenii. De aceea, ei prezinta un risc mai scazut de astm decat copiii na
   Copiii din ferme, feriti de astm   Conform rezultatelor unui studiu canadian, copiii care traiesc in ferme au un sistem respirator mai rezistent decat orasenii. De aceea, ei prezinta un risc mai scazut de astm decat copiii nascuti si crescuti la oras. Comparand datele copiilor oraseni cu cele ale copiilor crescuti la tara, dr William Midodzi, de la University of Alberta School of Public Health, a observat ca riscul ca orasenii sa faca astm este de 5,3%, in timp ce copiii de la tara prezinta un risc mai scazut, de 2,3%. Dr Midodzi pune aceasta diferenta pe seama faptului ca "micutii care s-au nascut in ferme au fost expusi toxinelor provenind de la animale, ceea ce i-a intarit. In plus, acesti copii nu stiu ce inseamna poluarea urbana, unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia astmului la copii".     Cancerul uterin, depistat printr-un test ADN   Testul ADN de depistare a infectiei cu papilomavirus uman (HPV) s-a dovedit mai eficient decat cel clasic Papanicolau, arata un vast studiu epidemiologic publicat in The New England Journal of Medicine, citat de AFP. Potrivit coordonatorului studiului, prof. Eduardo Franco de la Universitatea McGill (Canada), testul ADN de depistare a HPV permite detectarea cu o acuratete de 94,6% a leziunilor precanceroase, comparativ cu 55,4% pentru testul Papanicolau. Utilizat in ultimii 50 de ani ca analiza standard pentru depistarea cancerului de col uterin, testul Papanicolau consta in observarea la microscop a mostrelor de celule prelevate de pe colul uterin. Si testul ADN necesita prelevarea de celule, dar procesul de analiza este automat.     Stresul si reactiile creierului   Experientele asupra soarecilor de laborator au scos la lumina reactiile cerebrale determinate de stres, ceea ce ar putea deschide calea unor noi tratamente psihiatrice, transmite AFP. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Southwestern (Texas) si Universitatea Harvard (Massachusetts), noile tratamente vor fi destinate persoanelor confruntate cu situatii de stres intens precum razboaiele si catastrofele naturale. Deocamdata, experientele au aratat ca creierul soarecilor vulnerabili la stres produce in exces unele substante numite neurotrofine. Cercetatorii intentioneaza sa puna la punct medicamente care sa blocheze secretia acestor substante.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.