Romania estereprezentata in proportie de 55%
Expozitia satisface toate domeniile militareReprezentantii industriei de armament din 15 tari, printre care si Romania, isi vor prezenta, incepand de astazi, cele mai noi produse din domeniile naval, terestru si aerian. Aflata la cea de-a cincea editie, Expomil 2007 reuneste 100 de expozanti, 55% dintre acestia fiind romani, si se intinde pe o suprafata de 8.500 mp de teren, dintre care 7.500 mp in interiorul Pavilonului 1 al Romexpo si 1.000 mp la exteriorul acestuia.
Companii din Bulgaria, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Republica Ceha, Suedia si, nu in ultimul rand, Romania vor expune timp de patru zile sisteme si echipamente pentru trupele terestre, sisteme si echipamente pentru aviatie, sisteme si echipamente pentru marina, comanda, control, comunicatii si informatii, mijloace pentru deminare, echipamente pentru securitatea interna, arme si sisteme de aparare, echipamente si facilitati de baza pentru sustinerea misiunilor, protectie, siguranta, supravietuire si risc, uniforme, imbracaminte si echipament personal, precum si servicii.
Printre noutatile prezente va putea fi admirat elicopterul EC135, folosit de politia de frontiera din Germania si adus la Expomil de Eurocopter, dar si modelul unui avion Gripen multirol, prezentat de compania suedeza. Eurocopter promite ca va expune, de asemenea, si machetele altor doua elicoptere - LUH (versiunea militara a modelului EC145, vanduta cu succes armatei SUA) si NH90 (elicopter de mare tonaj dotat cu cele mai noi tehnologii, respectiv comenzi de zbor digitate fly-by-wire).
In standul BAE Systems va fi prezentata "nava viitorului", capabila, potrivit prezentarii, sa transporte si sa lanseze submarine si avioane fara pilot, dar si minisubmarinul fara echipaj, proiectat sa detecteze si sa distruga minele.Romarm expune "Soldatul viitorului"In ceea ce priveste noutatile prezentate de companiile romanesti din domeniu, SC Aerofina SA si-a propus sa expuna scaunul de catapultare SCHV-0, "cutia neagra" (SAIMS) care echipeaza avioanele si elicopterele din dotare, dar si lansatorul de rachete MAGIC 2.
Ca integrator al programului, Aerostar prezinta sistemul generalizat de identificare "amic-inamic" (IFF) la nivel national prin mijloace de radiolocatie activa. Identificarea se realizeaza in modurile standard NATO (STANAG 4193) 1,2,3/A,C, modul selectiv S de control al traficului aerian civil si modul specific national SM. Sistemul este extensibil pentru identificare in modul 4 NATO in vederea asigurarii interoperabilitatii complete in cadrul exercitiilor si operatiilor Aliantei, lucrandu-se deja la dezvoltarea acestuia in vederea utilizarii modului 5 NATO.
Elbit Sisteme Romania va expune in acest an sisteme integrate, printre care turela telecomandata ORWCS (poate fi armata cu diferite calibre si cu rachete sol - sol dirijate), sistemul integrat de lupta al trupelor de infanterie DOMINATOR, cele de avionica ultraperformante pentru echiparea avioanelor multirol, precum si a elicopterelor de lupta, complexul UAV - avioane de cercetare, observare si supraveghere fara pilot, tehnica de observare terestra si aeriana pe timp de zi si noapte cu sisteme de gestiune a tintelor si complexe de simulare si antrenament pentru fortele aeriene, terestre si navale.
Unul dintre liderii mondiali in dezvoltarea si productia de echipamente si sisteme radio militare si civile in gamele HF, VHF si UHF, ROHDE & SCHWARZ Romania va expune sisteme integrate COMSEC/TRANSEC pentru transmisii protejate de voce si date, sisteme de management al retelelor radio si de planificare a misiunilor.
Pe langa produsele traditionale, care se exporta in peste 50 de tari, si CN ROMARM SA are noutati. "Soldatul viitorului", realizat in colaborare cu Sagem Defense Securite din Franta si alti producatori romani, noul vehicul blindat pe roti multi-rol 8X8 - SAUR, noua generatie de vehicule blindate (realizata impreuna cu PATRIA din Finlanda, Thales si Rheinmetal), lovitura termobarica pentru AG-7, proiectilul reactiv cu bataie marita de la 21 la 40 km (colaborare cu Roxell din Franta) si noua racheta ghidata laser (colaborare cu ELBIT Israel) sunt numai cateva dintre acestea.
O alta companie romaneasca, Digital BIT, isi va aduce noile solutii la Expomil. Vor fi prezentate sistemul de navigatie inertial TAGNAV FOG - KVH, statia de observare si achizitie Tinte - Vectronix, simulatorul Soldat - ExpeditionDI - Quantum 3D, detectoarele de mine Vallon si, nu in ultimul rand, sistemul de comanda si control Force V 3.0.70% dintre participanti au incheiat contracteExpozitia militara se desfasoara din doi in doi ani, majoritatea reprezentantilor industriei militare fiind multumiti de legaturile de afaceri facute in timpul acesteia. Conform sondajului realizat in urma expozitiei din 2005, 91% dintre participanti au participat si la alte manifestari expozitionale organizate de Romexpo. Rezultatele pozitive obtinute in urma participarii la targ sunt confirmate prin gradul de atingere a obiectivelor propuse. Din sondaje a reiesit ca 70% dintre participanti au realizat noi contacte de afaceri, 74% au obtinut informatii asupra pietei, 70% au lansat produse noi si 85% si-au consolidat relatiile cu partenerii traditionali.
Reprezentativa pentru Sud-Estul Europei, expozitia internationala de tehnica militara Expomil beneficiaza de suportul institutiilor din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala si in special al Ministerului Apararii, in calitate de coorganizator.
Potrivit Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN, 23 de delegatii militare oficiale straine vor raspunde invitatiei de a vizita si a stabili contacte cu producatorii interni si externi, prezenti in expozitie.
In opinia MApN, scopul acestui targ este acela de a sprijini industria autohtona de profil in efortul de a-si prezenta capacitatile proprii de asimilare a obligatiilor de offset asociate contractelor de achizitii militare si de a-si demonstra capacitatea de a acorda sprijinul logistic necesar pentru intregul ciclu de viata al echipamentelor furnizate. Totodata, se urmareste unificarea cererilor si a ofertelor industriei romanesti de aparare cu cele ale partenerilor straini din domeniul productiei de echipamente si tehnologie militara.