Fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Irina  Mihaela Popovici, a fost ieri trimisa in judecata  sub acuzatiile de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma
Fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Irina  Mihaela Popovici, a fost ieri trimisa in judecata  sub acuzatiile de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.


Potrivit comunicatului de presa al Parchetului instantei supreme, actele de urmarire penala impotriva acesteia au fost efectuate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), intr-o cauza disjunsa din dosarul prin care, anul trecut, au fost trimisi in judecata 12 inculpati in legatura cu tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA Constanta (RRC).


Va prezentam comunicatul de presa:
"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a inculpatei Popovici Irina Mihaela, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, fapte aflate in concurs real.


Actele de urmarire penala fata de sus-numita au fost efectuate intr-o cauza  disjunsa din dosarul inaintat instantei de judecata la data de 07.09.2006 (Dos. nr.111/D/P/2006), prin care au fost trimisi in judecata 12 inculpati, in legatura cu tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanta (RRC).


Asa cum rezulta din materialul probator administrat in cauza, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a efectuat in cursul anului 2004 mai multe verificari in legatura cu operatiunile bursiere cu actiuni RRC efectuate in perioada 07-15.04.2004, verificari concretizate intr-o serie de "Note" ce au fost prezentate Plenului Comisiei. In cadrul acestor "Note" s-au retinut mai multe fapte de natura contraventionala si au rezultat indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni cu privire la piata de capital sau de natura economica, fiind facute propuneri de sesizare a organelor abilitate, inclusiv a celor de urmarire penala.


De asemenea, Comisia Nationala de Valori Mobiliare a fost sesizata in mai multe randuri de catre reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti in legatura cu operatiunile cu caracter manipulativ si fraudulos cu actiuni RRC desfasurate in perioada 07-20.04.2004 de catre grupul de interese asociat Rompetrol, fiind semnalate si retinandu-se incalcari grave ale legislatiei aplicabile pietei de capital, inclusiv savarsirea unor infractiuni specifice acestei legislatii, de manipulare a pietei de capital, facandu-se in acest sens, propunerea de transmitere a intregului material catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Inca din data de 20.04.2004, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a transmis membrilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) din care facea parte in calitate de membru si inculpata Popovici Irina Mihaela, o serie de constatari cu privire la operatiunile cu actiuni RRC din perioada 07-15.04.2004, operatiuni considerate ca o incalcare grava a prevederilor regulamentelor bursiere, a procedurilor BVB si a ordonantei 28/2002.


In cadrul Notelor Corpului de Control cu referire la tranzactiile cu actiuni RRC din perioada mentionata, prezentate si discutate in sedintele C.N.V.M., sunt relevate atat incalcarea unor acte normative cat si indicii de savarsire a unor infractiuni cu caracter economic sau efectuarea unor operatiuni frauduloase de spalare a banilor.


Cu ocazia mai multor intruniri ale membrilor C.N.V.M., Notele Corpului de Control privind anchetele ce vizau tranzactiile cu actiuni RRC au fost rediscutate, solicitandu-se din partea conducerii Comisiei modificari ale constatarilor initiale, unii dintre inculpatii trimisi deja in judecata propunand ca organele de urmarire penala sa nu fie nici macar informate.


La finalul unei sedinte extraordinare a C.N.V.M., organizata in data de 21.06.2004, s-a dispus informarea autoritatilor competente (ONPCSB,PNA, ANC, MFP) in legatura cu constatarile controlului declansat asupra modului de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, solicitandu-se si un Istoric in care urma a fi redat continutul Notelor Corpului de Control. Istoricul a fost prezentat la Cabinetul Presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, materialul suportand o serie de modificari prin taiere si hasurare. In acest mod au fost eliminate mai multe paragrafe continand informatii relevante privind diminuarea patrimoniului societatii sau realizarea unor castiguri in conturile de numerar ori actiuni apartinand persoanelor fizice sau juridice asociate grupului de interese Rompetrol. Au fost, totodata, eliminate constatari relevante ale echipelor de control, care contineau indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni cu caracter economic si la regimul pietei de capital.


Forma modificata a Istoricului a fost depusa la acelasi cabinet al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, de unde a fost transmis ca anexa a adresei de inaintare catre institutiile statului, aceasta activitate fiind supravegheata personal de inculpata Popovici Irina Mihaela.


In cadrul sedintei extraordinare a C.N.V.M. din data de 21 iunie 2004, aceeasi inculpata a solicitat sa se transmita organelor abilitate si ONPCSB numai Istoricul tranzactiilor cu actiuni RRC, fara concluziile Notelor care fusesera stabilite de Corpul de Control. In consecinta, materialul final transmis institutiilor statului nu a mai continut concluziile retinute initial, nu a cuprins nici elementele relevante cu referire la gravitatea si aspectul infractional al faptelor constatate, si nici propunerea sesizarii Ministerului Administratiei si Internelor asupra acestui caz de manipulare a pietei, asa cum se stabilise in sedinta comisiei din data de 21.06.2004.


Din intregul material probator rezulta ca activitatea desfasurata de inculpata Popovici Irina Mihaela, impreuna cu alti reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a condus la favorizarea unui grup infractional organizat,  prin ascunderea faptelor penale comise cu ocazia tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti, in perioada 07-15.04.2004. De asemenea, anchetatorii au mai retinut ca, prin faptele savarsite de inculpata, alaturi de ceilalti membri ai C.N.V.M., grupul infractional  a fost sprijinit si in operatiuni de spalare de bani, rezultati din tranzactiile bursiere,  si la externalizarea unor sume de bani in conturile unor societati de tip off-shore din Cipru, fapt sesizat si de ONPCSB.


Avand in vedere ca intre faptele retinute in sarcina inculpatei Popovici Irina Mihaela si cele retinute si descrise prin rechizitoriul din 7 septembrie 2006  (Dos. nr.111/D/P/2006) al DIICOT exista cauzele de conexitate prevazute de art.34 lit.c si d din C.p.p., procurorii au solicitat reunirea cauzelor in vederea unei bune infaptuiri a justitiei, considerand necesar ca toate infractiunile si toti participantii sa fie judecati in acelasi timp, de aceeasi instanta.


Dosarul a fost inaintat la Tribunalul Bucuresti spre competenta solutionare."
BIROUL DE INFORMARE PUBLICa  SI RELAtII CU PRESA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.