Presedintele american l-a primit la Casa Alba pe liderul spiritual din Tibet, in apartamentele personale ale familiei prezidentiale.

Presedintele american George W. Bush l-a primit marti pe Dalai Lama la Casa Alba. A fost o intilnire extrem de discreta, menita parca sa calmeze furia Beijingului fata de vizita liderului tibetan la Washington. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Gordon Johndroe, a facut publica vestea intrevederii dintre Bush si Dalai Lama printr-un anunt laconic. „L-a primit Bush pe liderul tibetan?", a intrebat un reporter. „Da". Detalii? „30 de minute, Biroul Galben".

Discutia dintre cei doi a avut loc in apartamentele private ale familiei Bush si nu in Biroul Oval, acolo unde liderul de la Casa Alba ii primeste de obicei pe sefii de stat. Acest fapt a fost interpretat si el drept un gest de conciliere fata de China.

Dupa intrevedere, Dalai Lama a dezvaluit citeva dintre subiectele discutate cu George W. Bush. El spune ca i-a explicat in amanunt interlocutorului sau ce se intimpla in Tibet si i-a multumit pentru „grija aratata fata de aceasta regiune". „Am ajuns sa ne cunoastem mai bine si cred ca am legat o prietenie destul de apropiata, asemanatoare unei reuniuni de familie", a mai declarat liderul spiritual tibetan.

Miercuri seara, George W. Bush planuia sa apara in public alaturi de oaspetele sau, ignorind astfel protestele Beijingului. El este primul presedinte american care vrea sa apara in public alaturi de un lider din Tibet. Premiera urma sa aiba loc sub cupola parlamentului din Washington, unde autoritatile americane au pregatit si o ceremonie festiva in cinstea lui Dalai Lama. In cadrul evenimentului, liderul spiritual tibetan urma sa primeasca Medalia de Aur a Congresului - una dintre cele mai inalte distinctii civile americane.

De citeva zile, China isi exprima dezaprobarea ferma fata de vizita lui Dalai Lama in SUA. Beijingul a declarat chiar ca aceasta calatorie va afecta grav relatiile bilaterale cu Washingtonul. „China are resentimente profunde si se opune categoric acestei intilniri care e o ingerinta grava in afacerile interne ale tarii", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe de la Beijing.

Autoritatile comuniste il acuza pe Dalai Lama ca incearca sa divida China, promovind independenta unei mici regiuni din Tibet. Liderul spiritual traieste in exil in India din 1959, cind a fugit din calea armatei populare chineze, dupa o revolta esuata impotriva autoritatilor. In prezent este unul dintre cei mai respectati lideri spirituali din lume, cunoscut pentru discursurile pacifiste. In zona tibetana, localnicii il considera un lider-zeu. In 1989, Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, fapt ce a iritat Beijingul la culme.