In ultimele trei zile, Isarescu, Croitoru si Vasilescu au transmis mesaje diferite
Un singur numitor comun: inflatia ingrijoratoare
Dobanda-cheie, determinata direct de nivelul inflatieiLuni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a
In ultimele trei zile, Isarescu, Croitoru si Vasilescu au transmis mesaje diferite
Un singur numitor comun: inflatia ingrijoratoare
Dobanda-cheie, determinata direct de nivelul inflatieiLuni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca perspectiva inflatiei s-a inrautatit, avand in vedere ca tot mai multi factori pot actiona pe pret si ca, desi avem o iesire din limitele de variatie a tintei de inflatie, acest lucru nu este o problema, "important e sa fie atins obiectivul". Totodata, guvernatorul mai mentiona ca in perioada urmatoare cursul va inregistra atat cresteri, cat si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia romaneasca. Marti, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara intr-un interviu pentru Reuters ca avand in vedere nivelul atins de inflatie, banca centrala ar putea recurge la o majorare a dobanzii de politica monetara cu pana la un punct procentual in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie al BNR. Şi in cele din urma, ieri, Adrian Vasilescu, si el consilier al guvernatorului, a venit cu noi declaratii menite sa corijeze spusele din zilele precedente ale oficialilor BNR ca fiind pur "teoretice" sau "ex cathedra".
Vasilescu a mentionat ca si guvernatorul Isarescu are uneori "o reala placere sa faca afirmatii teoretice", care nu exprima insa un punct de vedere oficial al bancii centrale. "De multe ori acestea au fost interpretate drept declaratii, iar guvernatorul nu a facut luni dimineata (la un seminar pe teme bancare-n.r.) niciun fel de declaratii, iar Lucian Croitoru a vorbit si el, intr-un fel, ex cathedra, dar a vorbit pe variatiuni", a spus Vasilescu, la The Money Channel.
Acesta a precizat ca declaratiile lui Lucian Croitoru privind dobanda-cheie exprima doar puncte de vedere proprii, care nu angajeaza banca centrala, pentru ca decizia de politica monetara apartine oricum celor noua membri ai boardului.
"Rata dobanzii de politica monetara, de regula, suscita dezbateri si se voteaza de noua oameni. Guvernatorul, primul vice, cei doi vicepresedinti si cei cinci membri ai Consiliului de Administratie care sunt din afara BNR - sunt profesori, sunt specialisti care fac parte din acest consiliu, numiti de catre Parlament", a adaugat Vasilescu.Declaratiile "teoretice" ale oficialilor BNR isi pun usor amprenta pe cursDesi potrivit lui Vasilescu, declaratiile guvernatorului BNR si cele ale lui Lucian Croitoru sunt doar puncte de vedere proprii, care nu angajeaza banca centrala, un usor impact al acestora s-a resimtit in piata si mai exact pe cursul de schimb leu/euro. Marti, dupa ce a fost publicat interviul cu consilierul guvernatorului BNR, care a lasat sa se inteleaga ca este foarte probabil ca banca centrala sa majoreze dobanda-cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 31 octombrie, leul a inceput sa recastige teren. Moneda nationala s-a apreciat pana la cotatii apropiate de 3,35 lei/euro, care s-au mentinut pana la inchiderea sedintei, cand euro se tranzactiona cu 3,3490-3,3520 lei.Oficialii bancii centrale: Perspectivele inflatiei sunt ingrijoratoareIn declaratiile celor trei oficiali ai bancii centrale se regaseste o idee comuna: ingrijorarea privind perspectivele inflatiei. Şi Vasilescu a afirmat, la randul sau, ca nivelul actual al inflatiei, precum si perspectivele acesteia sunt motiv de ingrijorare. "Exista o perspectiva care spune asa: daca nu ridici rata dobanzii, te poti astepta in orice clipa la un salt al inflatiei. Dar exista si o alta perspectiva si anume: daca Banca Nationala vine si ridica rata dobanzii, mai ales daca o ridica prea mult, este posibil sa vii cu alt mesaj, si anume sa anticipezi o rata a inflatiei si sa induci un impuls in piata", a spus Vasilescu.
Totusi, consilierul lui Isarescu, Adrian Vasilescu, a mentionat ca inflatia a "sarit" din tinta BNR in septembrie, in special din cauza cresterii preturilor la un numar limitat de produse, cu pondere mare in cosul preturilor de consum.
Luni, guvernatorul bancii centrale afirma ca perspectiva inflatiei s-a inrautatit, avand in vedere ca tot mai multi factori pot actiona pe pret, dar totodata acesta a explicat ca scenariile bancii centrale nu au in vedere neaparat atingerea obiectivului pe termen scurt, respectiv incadrarea in tinta de inflatie din 2007, ci pastrarea tendintei de dezinflatie durabila, pe termen mediu si lung. Şi Lucian Croitoru a spus marti ca tinta pentru inflatie "nu va fi usor" de atins in acest an. "Ar fi foarte grav daca inflatia lunara (din octombrie- n.r.) s-ar apropia de 0,9-1%", a mai spus Croitoru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.