Relatiile dintre Turcia si Statele Unite, deteriorate vizibil in ultimele zile - dupa ce o comisie a Camerei Reprezentantilor a votat o rezolutie care defineste drept genocid masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, intre 1915 si 1917 - au ati
Relatiile dintre Turcia si Statele Unite, deteriorate vizibil in ultimele zile - dupa ce o comisie a Camerei Reprezentantilor a votat o rezolutie care defineste drept genocid masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, intre 1915 si 1917 - au atins punctul culminant. In pofida presiunilor internationale, Parlamentul de la Ankara a dat ieri unda verde unei incursiuni armate a Turciei in nordul Irakului, destinata anihilarii rebelilor kurzi. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a precizat insa ca textul adoptat nu inseamna ca o operatiune militara este iminenta.
Turcia a sfidat toate apelurile lansate in ultimele zile atat de catre SUA cat si de Irak. Parlamentul de la Ankara a autorizat ieri intrarea trupelor turce in nordul Irakului, pentru a combate rebelii kurzi. Motivul invocat de Ankara l-a reprezentat intensificarea atacurilor comise, la granita, de rebelii kurzi. Washingtonul, cel mai puternic aliat al Ankarei in cadrul NATO, sustine ca intelege dorinta Turciei de a ataca rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar a avertizat ca o incursiune militara va destabiliza partea cea mai linistita a Irakului si, posibil, intreaga regiune, noteaza Reuters. Rebelii din PKK lupta, din 1984, sa obtina autonomia regiunii de sud-est a Turciei, unde populatia kurda este majoritara, conflictul curmand pana acum zeci de mii de vieti. Raporturile dintre SUA si Turcia s-au inrautatit din pricina unui text pe care o comisie din Camera Reprezentantilor l-a votat deja - in ciuda opozitiei manifestate de presedintele George W. Bush si de secretarul de Stat Condoleezza Rice - si care recunoaste ca 1,5 milioane de armeni au fost victimele unui genocid, la inceputul secolului XX, sub ocupatia Imperiului Otoman. Textul urmeaza insa sa fie supus la vot si in sesiune plenara. Acest fapt a determinat Turcia sa fluture amenintarea unei retrageri a sustinerii logistice a operatiunilor americane din Irak, extrem de importanta pentru americani. Statele Unite au nevoie de bazele militare turce pentru a-si aproviziona cu apa trupele implicate in razboiul din Irak, unde peste 160.000 de soldati americani incearca de mai bine de patru ani sa restabileasca ordinea, dupa inlaturarea regimului lui Saddam Hussein. Baza americana de la Incirlik, din sudul Turciei, are un rol major in operatiunile americane de pe teritoriul Irakului. Un argument suficient de puternic pentru ca Armata americana sa ia in calcul, dupa cum a anuntat ieri un oficial de la Pentagon, o solutie alternativa pentru aprovizionarea trupelor din Irak in cazul in care Turcia i-ar inchide frontierele. "Este vorba despre analizarea mai multor optiuni de care dispunem, intrucat ne-am confrunta cu grave consecinte operationale" daca Turcia ar bloca trecerea pe teritoriul sau a echipamentelor militare destinate trupelor din Irak, a precizat responsabilul american.
Apelul congresmenilor
Mai multi congresmeni americani au solicitat ieri presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, sa nu supuna la vot controversata rezolutie referitoare la genocidul armenilor. Votarea textului in sesiune plenara ar interveni "intr-un moment critic pentru barbatii si femeile noastre in uniforma din regiune si pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu", se spune in scrisoarea adresata lui Nancy Pelosi, de doi membri democrati ai Camerei Reprezentatilor.
Alcee Hastings, presedintele Comisiei pentru cooperare si securitate in Europa, si John Tanner, presedintele delegatiei Camerei in Adunarea parlamentara a NATO, considera ca votarea rezolutiei referitoare la actiuni comise in timpul Imperiului Otoman "ar avea consecinte grave pentru relatia importanta dintre SUA si Turcia moderna", Turcia fiind "partenerul nostru in procesul democratic", dar si "un aliat strategic". (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.