Irakul si SUA sint ingrijorate de posibilitatea interventiilor armate turce in cea mai stabila regiune irakiana, cea locuita de kurzi.

Parlamentul turc a acordat ieri, cu o larga majoritate, permisiunea armatei de a intra in nordul Irakului pentru a putea lupta impotriva rebelilor kurzi ce isi au bazele in aceasta regiune. Premierul Recep Tayyip Erdogan a incercat sa minimalizeze posibilitatea unor atacuri iminente. „Trecerea acestei motiuni nu inseamna ca vor urma imediat incursiuni, dar vom actiona la momentul potrivit si in conditiile potrivite", a spus Erdogan, subliniind faptul ca „este vorba de autoaparare".

Autoritatile irakiene s-au declarat insa foarte ingrijorate de acest vot. Guvernul de la Bagdad a propus chiar organizarea de misiuni antiteroriste comune, turce si irakiene pentru a evita incursiunile armatei turce pe teritoriul sau. Vicepremierul irakian, Tareq al-Hashemi, care s-a aflat miercuri in Turcia pentru negocieri de urgenta, a declarat ca a reusit sa obtina ceea ce isi propusese de la autoritatile de la Ankara. „Acum este o noua atmosfera aici si trebuie sa ne folosim de noile circumstante… Irakului trebuie sa i se asigure o sansa in incercarea de a preveni activitatile teroriste transfrontaliere", a spus al-Hashemi.

Statele Unite se opun, de asemenea, interventiilor turce in Irak, deoarece se tem ca acestea vor destabiliza cea mai sigura regiune irakiana, cea kurda, dar si pentru ca ar oferi altor state din regiune precedentul necesar pentru a interveni in Irak.

Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, s-a si grabit sa se declare de acord cu eventualele incursiuni turce in kurdistanul irakian. „Sustinem deciziile care sint pe ordinea de zi a guvernului turc in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si a activitatilor teroriste", a spus al-Assad, aflat in vizita la Ankara. „Consideram ca acest lucru este un drept legitim al Turciei", a subliniat liderul Siriei, tara in care se afla, de asemenea, o importanta minoritate kurda.

In asteptarea unei decizii a parlamentului turc, pretul petrolului crescuse deja la 88 de dolari barilul, iar moneda turca incepuse sa se devalorizeze. Pietele au reactionat prompt la posibilitatea unor actiuni militare in regiune.