Este ziua 292 a— Au mai ramas 73

Soarele Rasare la 7:35 a— Apune la 18:26

Luna Rasare la 15:09

Sarbatoare crestinaCelebrat astazi de crestini, Sfantul Proroc Ioil a vietuit cu 800 de ani inainte
Este ziua 292 a— Au mai ramas 73

Soarele Rasare la 7:35 a— Apune la 18:26

Luna Rasare la 15:09

Sarbatoare crestinaCelebrat astazi de crestini, Sfantul Proroc Ioil a vietuit cu 800 de ani inainte de nasterea lui Hristos. El era din semintia lui Ruvim, din satul Metomoran. Prorocind despre foametea si incetarea jertfelor legii si despre patima dreptului proroc, prin care s-a innoit spre mantuire tot pamantul, a murit si s-a ingropat in pamantul lui. In Sfanta Scriptura exista o carte scrisa de Prorocul Ioil. Ca simbol al judecatii din urma ce va avea loc la Ierusalim, in "Valea Judecatii", Ioil descrie urgia unei invazii de lacuste si indeamna poporul sa se intoarca la Dumnezeu. Prorocul anunta si revarsarea Duhului Sfant peste oameni.


a— Calendar crestin ortodox: Sf. Proroc Ioil; Sf. Mucenic Uar, Felix si Eusebie, diaconul

a— Calendar romano-catolic: Sf. Paul al Crucii, proroc; Sf. Ioan de Brébeuf, mucenic

a— Calendar greco-catolic: Sf. Ioil, profet; Sf. Var, mucenic


Psalmul 98 al lui David  
Domnul imparateste: sa tremure popoarele; sade pe heruvimi: sa se cutremure pamantul. Sa se laude numele Tau cel mare, ca infricosator si sfant este. Tu ai intemeiat dreptatea; judecata si dreptate in Iacob, Tu ai facut. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va inchinati asternutului picioarelor Lui, ca sfant este! Moise si Aaron, intre preotii Lui si Samuel intre cei ce cheama numele Lui. Chemat-au pe Domnul si El i-a auzit pe ei. Doamne, Dumnezeul nostru, Tu i-ai auzit pe ei; Dumnezeule, Tu Te-ai milostivit de ei si ai rasplatit toate faptele lor. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va inchinati in Muntele cel sfant al Lui, ca sfant este Domnul, Dumnezeul nostru! Amin!


Click istoricAstazi se implinesc 46 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu. S-a nascut la 5 noiembrie 1880, la Pascani. In timp ce studia la gimnaziu, in 1896, intentioneaza a alcatui, impreuna cu un coleg, o monografie asupra lui Stefan cel Mare, renuntand, insa, din lipsa de izvoare. In 1898 incepe sa colaboreze la "Viata noua" cu numele sau, dar si cu pseudonimul M.S. Cobuz. In 1904 se stabileste la Bucuresti , se casatoreste si va avea unsprezece copii. In acelasi an are loc debutul editorial cu patru volume deodata - "Povestiri", "Dureri inabusite", "Crisma lui Mos Precu", "Soimii". Nicolae Iorga va numi anul 1904 "anul Sadoveanu". In 1921 devine membru al Academiei Romane.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1498 - Ioan Albert ridica asediul cetatii Suceava. Armata poloneza incepe retragerea din Moldova, alegand pentru intoarcere drumul pe care a venit, trecand prin orasul Siret si traversand marele codru al Cosminului, spre Cernauti;
a— 1865 - Se concesioneaza unui grup de bancheri britanici, francezi si austrieci dreptul de a infiinta la Bucuresti o Banca de scont si emisiune monetara;
a— 1968 - Seful delegatiei romane in "Comitetul celor 18 state pentru dezarmare" de la Geneva expune propunerile guvernului roman cu privire la imbunatatire proiectului de tratat de neproliferare a armelor nucleare;
a— 1998 - Promulgarea Legii privind organizarea si functionarea Serviciului De Paza si Protectie (SPP), care prevede ca Serviciul este organ de stat cu structura militara, parte componenta a sistemului national de aparare.

In lume
a— 1813 - Armata franceza condusa de Napoleon Bonaparte a fost infranta de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei si Suediei in Batalia de la Leipzig, supranumita Batalia Natiunilor.

Nascuti la 19 octombrie
a— 1868 - Simion Mehedinti, geograf si etnolog (m. 1962);
a— 1908 - Dumitru Almas, prozator si istoric (m. 1995).


Credinte, traditii, semneSarea a fost unul dintre cele mai cunoscute obiecte de schimb ale omenirii. De la prima forma de schimb, trocul, prin care puteai obtine orice marfa dorita daca aveai sare, pana la numele primit de soldat si plata acestuia, solda (cuvinte care vin de la indo-europeanul sare si latinescul sol, salis), istoria consemneaza modalitatile diferite de a ajunge la aceasta: Nicolae Perianu, banul Severinului, cerea regelui Sigismund sa plateasca leafa unor militari dandu-le bani sau sare; calatorii straini relatau ca pe vremea lui Alexandru Ipsilanti sarea se vindea pe peste; inainte de primul razboi mondial Romania exporta in Africa (Congo) sare anume taiata in tablete de aceeasi marime si cu aceeasi greutate, pentru a fi folosita ca moneda. Manunchiul de drumuri ale sarii care porneau din spatiul carpatic, toponimia si antroponimia romaneasca legata de sare alcatuiesc un stralucit tezaur spiritual.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.