Dupa 700 de ani de la suprimarea Ordinului Templului, Vaticanul a publicat o carte unde sunt prezentate documente ale asa-zisului proces al templierilor. Publicarea cartii a fost insa pregatita de Vatican nu cu mult timp in urma, cand a oferit publi
Dupa 700 de ani de la suprimarea Ordinului Templului, Vaticanul a publicat o carte unde sunt prezentate documente ale asa-zisului proces al templierilor. Publicarea cartii a fost insa pregatita de Vatican nu cu mult timp in urma, cand a oferit publicului larg pe site-ul sau un pergament al Papei Clement al V-lea din anul 1308 prin care acesta absolvea de orice vina pe liderii Ordinului. Acum, Sfantul Scaun ofera pasionatilor de istorie si cercetatorilor mai multe documente in cadrul unui volum de 300 de pagini, intitulat “Processus contra Templarios”.

Reprezentantii editurii Scrinium au declarat ca aceasta carte include si reproduceri ale “Pergamentului de la Chinon”, un edict papal din 1308 al lui Clement al V-lea care trebuia sa salveze Ordinul Templierilor, informeaza francematin.ro. Pergamentul de la Chinon este un document istoric devenit celebru de putina vreme, ca urmare a descoperirii doctorului Barbara Frale, care incearca sa demonstreze ca Papa Clement al V-lea i-a absolvit in secret pe Marele Maestru al templierilor, Jacques de Molay, si pe ceilalti sefi ai Ordinului de acuzatiile pe care Regele Frantei Filip cel Frumos le formulase impotriva lor.

5.900 de euro un volum
Cartea a fost publicata intr-o editie limitata de 799 de exemplare, fiecare copie fiind vanduta la pretul de 5.900 de euro, potrivit editurii Scrinium, care publica, de obicei, lucrari bazate pe arhivele Vaticanului. Volumul reproduce in intregime documentatia disponibila cu privire la audientele papale care au urmat arestarilor si torturilor la care au fost supusi sefii Ordinului Templierilor.






Pergamentul de la Chinon - Absolvirea de catre Papa Clement al V-lea a principalilor membri ai Ordinului Templierilor Chinon, Dioceza de Tours, 17-20 august 1308

Documentul original, format dintr-o foaie de pergament mare (700 x 580 mm), era prevazut cu sigiliile celor trei nuntii papali care au format Comisia Apostolica speciala de ancheta, numita de Clement al V-lea: Berenger Fredol, preotul cardinal al bisericii Preasfintilor Nereus si Achilleus si nepot al Papei; Etienne de Suisy, preot cardinal la Sf. Cyriac din Therminis; Landolfo Brancacci, diacon cardinal la Sf. Angelo.

Documentul este in stare rezonabila, desi exista cateva pete violacee, cauzate de actiunea bacteriilor. Documentul contine, potrivit explicatiilor de pe site-ul statului Vatican, absolvirea pe care Papa Clement al V-lea a acordat-o Marelui Maestru al Templului, calugarul Jacques de Molay, si celorlalti lideri ai Ordinului, dupa ce au dovedit ca se caiesc si au cerut sa fie iertati de Biserica; dupa renegarea formala, care era obligatorie pentru toti cei care au fost chiar si numai suspectati de comportament eretic, principalii membri ai Ordinului Templului sunt reintegrati in Comunitatea Catolica si primesc permisiunea de a se impartasi. Documentul, care apartine primei faze a procesului impotriva Templierilor, cand Papa Clement al V-lea inca era convins ca poate garanta supravietuirea ordinului militar-religios, satisface nevoia de a elimina rusinea excomunicarii pentru calugarii-soldati, provocata de negarea anterioara de catre acestia a lui Isus Hristos, atunci cand au fost torturati de inchizitorii francezi. Asa cum confirma cateva surse contemporane, Papa a stabilit ca Templierii erau implicati in mai multe forme grave de imoralitate si a planuit o reforma radicala a Ordinului, pentru ca ulterior sa il transforme intr-un singur organism, prin fuziunea cu celalalt ordin important militar-religios, Ospitalierii. Actul de la Chinon, care ii achita pe Templieri, dar nu ii scuteste de responsabilitati, era premisa necesara pentru a indeplini reforma, insa a ramas litera moarta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.