Proiectul de lege privind votul uninominal a trecut, ieri, in sfarsit, de Comisia de Cod Electoral, care a dat raport favorabil initiativei legislative. Documentul, in varianta Pro-Democratia, a fost trimis Senatului pentru dezbatere. Cu toate ca
Proiectul de lege privind votul uninominal a trecut, ieri, in sfarsit, de Comisia de Cod Electoral, care a dat raport favorabil initiativei legislative. Documentul, in varianta Pro-Democratia, a fost trimis Senatului pentru dezbatere. Cu toate ca mobilizarea alesilor survine ultimatumului dat luni de presedintele Traian Basescu, deputatii au admis ca este imposibil ca legea privind uninominalul sa fie adoptata de Parlament pana la termenul impus de seful statului, 22 octombrie. Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a cerut Guvernului asumarea raspunderii pe aceasta lege. PRM i-a amenintat pe liberali cu o motiune de cenzura in cazul asumarii raspunderii Executivului.
Propunerea de intocmire a raportului favorabil asupra proiectului a intrunit noua voturi "pentru" si o singura abtinere, a deputatului UDMR Marton Arpad. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a explicat ca deblocarea legii se datoreaza faptului ca s-a renuntat la includerea in proiect a delimitarii colegiilor uninominale. El a sustinut ca finalizarea raportului nu are nimic de-a face cu referendumul pe care Traian Basescu a anuntat din nou ca vrea sa-l organizeze. Liberalul a estimat ca, in cel mai optimist caz, proiectul nu va fi gata in mai putin de cateva saptamani. Mai pesimist, deputatul democrat Valentin Iliescu a apreciat ca nu se va reusi strangerea numarului necesar de voturi pentru adoptarea uninominalului si ca legea nu are nici o sansa sa apara cu actuala structura a Legislativului. De altfel, pesedistii nu se grabesc sa voteze actul normativ, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustinand ca acesta nu este o urgenta "atat de mare". Dupa calculele sale, legea nu va trece de Senat mai devreme de sfarsitul lunii noiembrie.
Varianta angajarii raspunderii Guvernului
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai i-a solicitat premierului Tariceanu sa isi angajeze raspunderea pentru Legea votului uninominal, dupa ce presedintele Basescu a avertizat ca va emite decretul pentru convocarea referendumului. Liberalii au vehiculat in repetate randuri aceasta ipoteza pentru adoptarea actului normativ, totusi, nu au luat pana acum o decizie clara. De altfel, deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca angajarea raspunderii ar putea fi decisa doar daca Parlamentul nu va reusi sa adopte legea pana in decembrie, la finalul sesiunii parlamentare. El a spus ca angajarea raspunderii in perioada imediat urmatoare s-a discutat in partid doar in cadru informal. Potrivit unor surse din PRM, partidul condus de Vadim Tudor a fluturat deja in fata liberalilor amenintarea cu motiunea de cenzura, in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe uninominal. Mai mult, au sustinut sursele, peremistii au trasat deja principalele puncte ale documentului care ar duce la caderea Cabinetului. Speriati de ipoteza introducerii votului uninominal, peremistii au calculat ca asumarea raspunderii este un risc mai mare pentru partid decat un eventual referendum pe aceasta tema, care ar putea fi invalidat din cauza absentei masive a electoratului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.