Daca legea va fi respectata, de astazi nici un spatiu verde nu va mai putea fi transformat intr-o carciuma, centru de afaceri, cartier rezidential sau parcare. Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii Mediului, astfel incat parcurile si toatele zonele verzi sa fie protejate. Parcul Bordei poate fi salvat.


Campania Jurnalul National de salvare a spatiilor verzi a reusit sa miste putin lucrurile si sa impinga de la spate autoritatile sa schimbe legislatia, atat de permisiva. Dupa lungi dezbateri si discutii controversate, Ministerul Mediului, prin intermediul Luciei Varga, secretar de stat, a propus Guvernului modificarea Ordonantei 195/2005, cea care permitea distrugerea spatiilor verzi. In sedinta de ieri a Executivului propunerea a fost acceptata, articolul 71 din ordonanta a fost modificat astfel incat pe terenurile amenajate ca zone verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule. Decizia ar putea influenta si situatia Parcului Bordei, dar si a celorlalte parcuri bifate deja de "baietii destepti" pentru a fi transformate in afaceri profitabile. Pe lista cu zonele vanate se afla parcurile Herastrau, Tineretului, Circului, IOR, Titan, Floreasca, Crangasi.

"Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi, care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a spus ministrul Mediului Attila Korodi. Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.


MAI MULT VERDE. Ministrul Mediului a precizat ca pana la 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale sunt obligate sa asigure o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a Uniunii Europeane).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde.


PIEDICI. Avand in vedere ca proprietarul Parcului Bordei, Costica Constanda, nu are autorizatie de la Ministerul Mediului pentru construirea cartierului de lux in zona verde, actul normativ, aprobat ieri, poate bloca proiectul.

"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam constructiile in Parcul Bordei. Dar, daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a spus Korodi. In ultimii ani au fost taiati peste un milion jumatate de copaci, numai din Capitala, jumatate din spatiile verzi fiind distruse.PARCUL BORDEI
"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam constructiile in Parcul Bordei. Dar, daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica".
Attila Korodi, ministrul Mediului


Romanii nu vor constructii in parcRezultatele unui sondaj realizat de Data Media arata clar care este parerea romanilor despre defrisarile masive din ultimii ani. Intrebati daca proprietarii parcurilor ar trebui sa aiba dreptul de a construi in parcuri sau nu, avand in vedere ca in ultimii ani au fost mai multe scandaluri legate de autorizarea unor constructii pe spatiul verde, 89% au fost impotriva, doar 6,5 fiind de acord cu acest lucru. Cercetarea a fost efectuata in perioada 20-26 septembrie, in plin scandal al Parcului Bordei si a fost efectuata pe un esantion reprezentaiv pentru populatia adulta a tarii.