Vicepresedintele Comisiei de sanatate a Senatului, senatorul PSD Sorin Oprescu, l-a acuzat pe ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, de faptul ca nu respecta Legea reformei in domeniul sanitar, al carei initiator este.

Oprescu il acuza pe Nicolaescu de faptul ca, in acest moment, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului au ramas fara temei legal de functionare, intrucat acestea au intrat in proces de reorganizare, potrivit Legii reformei in domeniul sanitar.

"Ministrul Sanatatii, domnul Nicolaescu, nu isi respecta propria creatie. Legea 95 privind marea si proasta reforma in domeniul sanatatii nu este pusa in aplicare de catre acesta, in calitate de initiator", acuza Oprescu, intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

El arata ca, in art. 317  din Titlul VIII -  Asigurarile sociale de sanatate, se prevede ca in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a Legii privind reforma in domeiul sanitar, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului vor intra in proces de reorganizare in vederea privatizarii.

"Termenul de 12 luni a trecut de mult, institutiile au ramas fara temei legal de functionare, iar actele emise de catre acestea, de la expirarea termenului, sunt in afara legii", a explicat Oprescu.

El a aratat ca, mai mult decat atat, in luna octombrie, in Monitorul Oficial al Romaniei, a aparut Ordinul comun nr.1639 pentru aprobarea normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale in reteaua sanitara a Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, ordin care nu face decat sa incurce si mai mult situatia in care se afla aceste case paralele, atat timp cat acestea se afla in afara legii.

"PSD il intreaba pe ministrul Nicolaescu daca acest fapt este o scapare, obisnuiti fiind de lacunele domniei sale in materie legislativa, ori este o incalcare intentionata, avand ca scop interese personale sau de grup. Pana la acest moment nu s-a emis niciun ordin de ministru sau ordonanta de urgenta care sa faca vreo referire la aceasta situatie. De ce oare?", se mai arata in comunicat.

"Suntem de acord ca aceste case de asigurari paralele au o miza foarte mare pentru Ministerul Sanatatii, dar consideram ca privatizarea acestora este o aberatie", a precizat Oprescu.

"PSD nu este de acord ca acestea sa fie instrainate unei persoane din anturajul partidului de guvernamant. Aceasta prelungita stare de incertitudine privind decizia de privatizare a celor doua case de asigurari ne face sa credem ca inca se mai pregateste terenul pentru un client politic important, care la acest moment nu intruneste toate conditiile necesare preluarii acestora", se mai arata in comunicatul semnat de Oprescu.
Mediafax