SIBIU. "Imperiu la periferie - Urme Austriece in Transilvania" este tema unui spectacol pentru care Piata Mare din Sibiu va fi una din scenele de desfasurare. Proiectul, initiat de Ambasada Austriei la Bucuresti, include trei lucrari de dimensiuni mari, dar si 125 de picturi. Evenimentul este programat sa se deruleze in perioada 20 octombrie-11 noiembrie 2007. (Dan Tomozei)


12:36 - AVARIE
BaNEASA. Un avion al companiei My Air ce urma sa plece la Barcelona a fost oprit la sol din cauza unor pete de lichid descoperite sub fuselaj. ELIBERARE. Genica Boerica va fi judecat in libertate intr-un dosar in care este acuzat de rambursari ilegale de TVA.


12:41 - "MOBILIZARE"
BANAT. Un detasament al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a fost chemat sa spele un pasaj care urmeaza sa fie inaugurat astazi de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Comandantul Mihai Benga nu a precizat de ce au fost chemati pompierii, desi nu s-a semnalat nici un incendiu.
ACCIDENT. Fostul director al Serviciului de Informatii Externe si fost consilier prezidential, Claudiu Saftoiu, a intrat cu masina intr-un stalp, intr-o intersectie din Sectorul 3 al Capitalei. Demnitarul a declarat ca este greseala sa, pentru ca nu a apreciat corect distanta. Saftoiu a fost amendat cu 234 de lei.  CAZUL ELODIA - Trupul avocatei, cautat in cimitire Jandarmii si politistii argeseni au cautat ieri in cimitirele din ora­sul Stefanesti si din comuna Ca­li­nesti, judetul Arges, trupul avocatei Elodia Ghinescu, informeaza Mediafax. Cautarile au avut loc in aceste zone deoarece anchetatorii au primit informatii ca politistul Cristian Cioaca, sotul avocatei, principalul suspect, ar fi fost vazut prin preajma imediat dupa dispa­ritia femeii. Politistii vor continua cautarile azi si in comunele Albota si Uda, unde Cioaca a fost vazut de cateva ori in ultima perioada.   TIMPI DE ANTENA - Euroalegeri la RRA si la TVR Parlamentarii din comisia speciala au stabilit ieri ca pe perioada campaniei pentru euroalegeri Ra­dioul public va difuza zilnic, de luni pana vineri, o emisiune de 50 de minute intitulata "Tribuna Eu­ro­candidatilor", iar TVR emi­siu­nea de 45 de minute "Parlamentul Europei", in care vor fi prezentate clipuri electorale. Din 27 octom­brie, postul public de televiziune va difuza un dialog pe teme alese de eurocandidati. (C.V.)   ON-LINE - Nominalizari la Premiile Ion Chirila Dupa prima etapa a celei de-a treia editii a Premiilor Ioan Chi­rila au fost nominalizate 29 de institutii media si 8 personalitati publice. Juriul va decide care sunt jurnalistii care vor ajunge in marea finala. Pe site-ul www.ioanchirila.ro, in sectiunea "Nominalizari a€™07", sunt postate propunerile tuturor institutiilor si personalitatilor care au raspuns invitatiei organizatorilor, dar si numele concurentilor aflati la balotaj. Acestia isi pot depune dosarele pana la data de 25 octombrie, astfel incat juriul sa poata decide cine intra in competitie.  EDUCATIE - Judete fara microbuze scolare
Sase judete din nord-vestul tarii au ramas fara microbuze scolare. Licitatia pentru achizitionarea acestora a fost amanata in repetate randuri, pentru ca nici o firma nu a intrunit conditiile impuse in caietul de sarcini. Licitatia va fi reluata peste cel putin 40 de zile. In aceste conditii, 140 de copii, din Cluj, Bihor, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Satu-Mare strabat zilnic pe jos 20 de kilometri. (Alina Gavrila)


EXAMEN - Ioana Tariceanu vrea sa fie notar
Sotia premierului Calin Popescu Tariceanu, Ioana, a participat ieri la concursul pentru ocuparea unuia din cele 74 de locuri vacante de notar public, transmite Mediafax. La iesirea din sala de examen, ea a declarat ca a avut emotii, dar ca subiectele au fost accesibile. Ioana Tariceanu a adaugat ca este atrasa de aceasta meserie, pe care fiica cea mare a presedintelui Basescu o practica deja, pentru ca "este mult mai relaxant job-ul de notar decat cel de avocat".


AZI LA CSM - Propuneri pentru Comisia speciala
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ii desemneaza astazi pe cei cinci judecatori pe care ii va propune sefului statului pentru a face parte din Comisia speciala de la Cotroceni insarcinata cu analiza cazurilor privind raspunderea ministeriala. Potrivit presedintelui CSM, judecatorul Anton Pandrea, lista candidatilor propusi de colegiile de conducere ale curtilor de apel (cu exceptia a trei instante) cuprinde 14 nominalizari. Astazi cei 14 candidati, inscrisi cu respectarea regulamentului CSM, vor sustine un interviu in fata Sectiei de judecatori a Consiliului. (Violeta Fotache)


CMR - Concluzii privind moartea lui Teoctist
Colegiul Medicilor din Romania anunta astazi o prima concluzie in cazul interventiei chirurgicale in urma careia Patriarhul Teoctist a incetat din viata la 30 iulie. Potrivit Mediafax, comisiile de specialisti in chirugie urologica si anestezie terapie intensiva au apreciat ca echipele care au participat la interventia de la Institutul Fundeni au efectuat corect procedurile. "Avem punctele de vedere ale expertilor si declaratiile date la Politie, iar dupa audierea lor de catre Comisia de jurisdictie a CMR vom putea formula un rezultat in acest caz", a precizat presedintele Comisiei, Gheorghe Borcean.


ESTIMARE - Dosarul Mineriadei, gata in 2008
Reprezentanti ai societatii civile, condusi de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Doru Maries, s-au intalnit ieri cu procurorul general Laura Kovesi, discutiile vizand urgentarea anchetelor in dosarele Mineriadei din iunie 1990 si dosarele Revolutiei, aflate in mare parte pe rolul Sectiei Parchetelor Militare. Maries a apreciat atitudinea procurorului general drept "cea mai corecta, fara urma de comanda politica", si a catalogat discutia drept "cea mai serioasa din ultimii trei ani". El a estimat ca aceste dosare vor fi gata, cel mai probabil, in primavara anului viitor. (Violeta Fotache)


EVENIMENT - "Piata de artizanat" la Muzeul Taranului
Muzeul Taranului Roman va invita astazi la vernisajul expozitiei "Piata de artizanat". Evenimentul va avea loc la ora 16:30, in sala Foaier a muzeului si va fi insotit de lansarea unui CD pe acceasi tema si de o masa rotunda. Manifestarile fac parte din proiectul Patrimoniul taranului recent: radiografiere, valorificare si expunere. Prin expunerea obiectelor din ceramica, a tesaturilor, a fotografiilor si a filmelor, expozitia urmareste sa reflecte schimbarile din lumea satului: regimul comunist cu industrializarea fortata, caderea regimului cu perturbarile socio-economice produse, integrarea in UE. (M. Stirbu)


CAZUL CIOMU - Instanta dispune doua noi expertize
Tribunalul Bucuresti a admis ieri efectuarea unei expertize psihiatrice a medicului Naum Ciomu si a uneia traumatologice care sa evidentieze starea victimei sale Ion Jiga dupa operatia de reconstructie a penisului. In prima instanta, Ciomu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru ca i-a sectionat penisul pacientului sau in timpul unei operatii. Instanta i-a interzis acuzatului sa mai profeseze ca medic-primar chirurg urolog. Cazul este judecat acum in apel. (M.P.)