Dupa expunerea in articolul precedent a cadrului general de aplicare a strategiei speculative, demers prin care care s-a dorit stabilirea unui "know - how" atat de necesar investitorilor, vom prezenta in cele ce urmeaza rolul si functiile indeplinite
Dupa expunerea in articolul precedent a cadrului general de aplicare a strategiei speculative, demers prin care care s-a dorit stabilirea unui "know - how" atat de necesar investitorilor, vom prezenta in cele ce urmeaza rolul si functiile indeplinite de speculatori in piata bursiera in general sau in cea de derivate in particular.
Speculatorii indeplinesc cateva functii economice vitale care faciliteaza comercializarea marfurilor si tranzactionarea instrumentelor financiare. Asa cum am subliniat deja, ei nu creeaza risc, asemeni celor care practica jocuri de noroc, ci si-l asuma in speranta obtinerii unui profit. De subliniat este faptul ca un speculator profesionist nu isi asuma un risc in mod irational, ci doar dupa ce este convins ca pretul va evolua in maniera pe care o considera el.
Unul dintre cele mai importante roluri detinute de speculator este ca acesta furnizeaza lichiditate pietei. Din aceasta perspectiva, pietele futures sunt locuri unde nu se cumpara active, ci se vinde risc.
"Intr-o piata fara acesti speculatori care preiau riscul, ar fi foarte greu, chiar imposibil, ca hedgerii sa stabileasca un pret, deoarece vanzatorii (sau hedgerii short) vor dori cele mai mari preturi posibile, in timp ce cumparatorii (sau hedgerii long) doresc cele mai mici preturi posibile. Vanzatorii va trebui sa accepte pretul de cumparare (BID) fara a tine seama de cat de jos ar fi el, iar cumparatorii va trebui sa accepte preturile de vanzare (ASK) indiferent de cat de mari ar fi ele. Speculatorii elimina asadar diferentele (spread) mari dintre preturile de cumparare si cele de vanzare, ingustand culoarul, facand ca piata sa fie mai eficienta in ceea ce priveste preturile", a explicat Cristina Borzea, economist in cadrul departamentului futures al bursei sibiene. Astfel, atunci cand speculatorii patrund pe piata, numarul cumparatorilor si al vanzatorilor creste, iar hedgerii nu mai sunt limitati la nevoile de acoperire a riscului celorlalti. In plus, asumandu-si riscul si aducand lichiditate si capital, speculatorii ajuta la asigurarea stabilitatii pietei. Ei tranzactioneaza in pietele futures pentru a profita de fluctuatiile preturilor. Apoi, se cuvine, remarcam un element unic, specific doar pietei futures, anume faptul ca speculatorul poate introduce in piata fie un contract futures de vanzare, fie unul de cumparare. Speculatorul trebuie sa decida daca sa cumpere sau sa vanda intai, in functie de prognozele lui despre evolutia pietei. Profitul potential este proportional cu cantitatea riscului asumat si cu abilitatea speculatorului de a estima corect miscarea pretului. Castigurile si pierderile potentiale sunt la fel de mari pentru speculatorul care vinde, dar si pentru speculatorul care cumpara.
"Umpland vidul dintre cotatiile hedgerilor, speculatorul se constituie ca un mecanism care pune in miscare angrenajul futures in timpul cand nu exista date fundamentale care sa influenteze decisiv evolutia pretului in piata", a mai explicat sursa citata. Astfel, speculatorul incearca sa maximieze profitul obtinut intr-o perioada de timp cat mai scurta, imobilizind o parte cat mai mica din fondurile proprii. Pentru ca strategia sa fie eficienta este necesara folosirea tuturor argumentelor investitionale pe care piata le pune la dispozitie "jucatorilor", anume ordinele cum ar fi stopp loss, take profit sau acoperire cu optiuni.
Conform Mirabelei Coss, broker la SSIF Broker Cluj, "bursa derivatelor este locul perfect de aservire a intereselor speculatorilor si le va aduce randamente ridicate, in masura in care operatiunile derulate sunt detaliate pana la ultimul punct. Dar orice slabiciune de tipul lacomiei sau panicii poate aduce pierderi financiare considerabile".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.