Asa ar putea fi denumita remanierea in maniera PNL. Acesta ar putea fi numele refuzului liberal de a schimba citiva ministri asupra carora planeaza diverse suspiciuni.

„Remanierea am facut-o, l-am schimbat pe ministrul Agriculturii" - declaratia ii apartine premierului Tariceanu si ea rezuma formula zgircita si fortata de imprejurari de a improspata Executivul. Discutia despre schimbarea unei parti a actualei echipe guvernamentale care s-a pus luni era inevitabila: Crin Antonescu era aproape condamnat sa puna in dezbatere aceasta tema, in conditiile in care liberalul are o agenda personala din care e obligat sa bifeze anumite momente. Posesor de nas fin - as zice, de nas din ce in ce mai fin -, Antonescu nu avea cum sa nu sublinieze ca exista ministri liberali cu probleme de imagine, si nu numai, si ca, in consecinta, pozitia lor in Guvern trebuie sa fie discutata si, eventual, transata.

Pe de alta parte, si decizia lui Calin Popescu Tariceanu de a ocoli remanierea este explicabila. Intii, ca indepartarea unor personaje precum Chiuariu, Pacuraru sau Adomnitei ar fi echivalat cu recunoasterea faptului ca liberalii au esuat lamentabil pariind pe acestea. In al doilea rind, mai e o luna si jumatate pina la finisul competitiei electorale pentru Parlamentul European si PNL - ca orice alt partid, de altfel - nu are nevoie de scandal. O eventuala remaniere ar fi adus un surplus de tensiuni si ar fi largit citeva fisuri care sint evidente in interiorul acestui partid.

In al treilea rind, premierul Tariceanu, presedinte de partid totodata, gindeste, aminind o remaniere, pe termen mediu si pentru sine. Neindoielnic, actualul Guvern avea nevoie de un periaj; sa mergi mai departe cu personaje precum cele trei invocate mai sus, precum si cu altele, facute din acelasi aluat al mediocritatii, e sinucigas. Insa, in conditiile in care e foarte probabil ca la scrutinul din 25 noiembrie PNL isi va conserva cifrele din sondajele de opinie de astazi, marea batalie de dupa aceea pentru actualul lider liberal va fi cea pentru functia sa in partid. Asa incit e logic de ce Tariceanu a preferat, cu aceasta remaniere de caltabos, sa nu zgindare zona de putere din PNL care ar putea inclina balanta la o confruntare viitoare inevitabila din interiorul acestui partid.

Mediocritati patentate, cei care ocupa acum functia de ministru au fost descrisi ca fiind „dedicati" si „competenti" din motive distincte

de faptele lor. E de fapt un exercitiu de captare a bunavointei. Tariceanu a spus ca aproape ca incepe sa nu isi mai faca griji pentru ministrii sai, dar nu bag mina in foc ca nu isi face griji pentru sine.