Pretul barilului de petrol a ajuns la bursa de la New York (Nymex) la un record de 88,75 dolari aproape de recordul absolut, din 1980, cand a atins 90,46 dolari. Petrolul Brent extras din Marea Nordului a atins si el 84,11 dolari. Urcarile sustinute
Pretul barilului de petrol a ajuns la bursa de la New York (Nymex) la un record de 88,75 dolari aproape de recordul absolut, din 1980, cand a atins 90,46 dolari. Petrolul Brent extras din Marea Nordului a atins si el 84,11 dolari. Urcarile sustinute de pret din ultima vreme au venit pe fondul tensiunilor de la granita Turciei cu Irakul cu privire la separatistii kurzi. Parlamentul turc si-a dat acordul pentru o interventie militara impotriva rebelilor kurzi in nordul Irakului iar cresterile survin ca urmare a temerilor ca petrolul irakian extras din regiunea Kirkouk va sosi in cantitati mai mici pe piata. Petrolul extras din zona Kirkouk ajunge tot in Turcia, la Ceyhan, printr-un oleoduct, iar de aici este transportat la cumparator. Impactul geopolitic nu este singurul care a dus la cresterea pretului pe baril, o mare parte avand-o si ingrijorarile ca majorarea productiei cu doar 500.000 barili pe zi, pe care statele OPEC au luat-o pentru a mentine livrarile, n-ar fi de ajuns pentru a completa rezervele pentru iarna. Potrivit reprezentantilor Fondului Monetar International citati de Reuters, "pretul la petrol va ramane la valori mari in absenta unei schimbari in politica OPEC". Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrie si servicii a Camerei Deputatilor a precizat recent cu ocazia unui forum energetic ca pentru 2008 este estimat un pret de 95 dolari pe baril.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.