Deschiderea summitului de la Teheran a coincis cu o operatiune militara a Rusiei. Aproximativ zece aeronave ale aviatiei strategice ruse au efectuat ieri misiuni de zbor deasupra oceanelor Arctic, Atlantic si Pacific, dar si a Marii Negre, care vor i
Deschiderea summitului de la Teheran a coincis cu o operatiune militara a Rusiei. Aproximativ zece aeronave ale aviatiei strategice ruse au efectuat ieri misiuni de zbor deasupra oceanelor Arctic, Atlantic si Pacific, dar si a Marii Negre, care vor include operatiuni de alimentare in aer. Dupa cum a indicat un inalt responsabil de la Moscova, "bombardierele au ramas in aer intre opt si 16 ore fiecare", si nici unul dintre avioane nu a fost echipat cu armament nuclear. In timpul vizitei la Teheran, liderul de la Kremlin are programate intrevederi atat cu presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, cat si cu liderul spiritual, Ayatollahul Ali Khamenei. BBC noteaza ca discutiile din capitala iraniana au o miza extrem de mare pentru iranieni, in conditiile in care, pana acum, Moscova a blocat orice sanctiune a ONU referitoare la programul nuclear al Iranului. In timp ce SUA spera in adoptarea unor sanctiuni la adresa Teheranului, Rusia sustine ca aceasta problema trebuie transata pe cale diplomatica. Pe langa sprijinul diplomatic oferit pana acum in chestiunea sanctiunilor, Iranul spera ca Moscova sa confirme finalizarea reactorului nuclear de la Bushehr, construit de inginerii rusi. In timpul summitului de ieri, cele cinci state riverane Marii Caspice - Rusia, Iran, Azerbaidjan, Kazakhstan si Turkmenistan - au convenit sa nu permita unui stat tert sa lanseze atacuri de pe teritoriul lor asupra nici uneia din ele, in replica la speculatiile potrivit carora SUA ar putea recurge la forta in disputa sa nucleara cu regimul de la Teheran. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.