Rusia vrea sa isi asigure dominatia Asiei Centrale, ale carei resurse energetice ii vor da putere de influenta in Occident.

Presedintele Vladimir Putin a sosit, marti, la Teheran, unde va participa la summitul tarilor riverane Marii Caspice, cu scopul de a incheia acorduri care sa ofere Rusiei un control cit mai mare asupra pietei mondiale a gazelor naturale. Alaturi de omologul sau iranian, Mahmud Ahmadinejad, la summit vor participa presedintii Azerbaidjanului, Turkmenistanului si Kazahstanului. Rezervele celor cinci state cu iesire la Marea Caspica reprezinta jumatate din rezervele mondiale de gaz si o cincime din cele de petrol.

Moscova isi propune sa-si asigure dominatia energetica in regiune, intr-un moment in care statele riverane sint nemultumite de monopolul rus asupra infrastructurii de transport al gazelor. SUA doresc sa construiasca un gazoduct submarin din Turkmenistan spre Europa. Kazahstanul studiaza rute alternative catre China, Turcia si Georgia. Azerbaidjanul se afla deja conectat la gazoductul Baku-Tbilisi Ceyhan (in Turcia). Aceasta evolutie justifica prezenta lui Putin la Teheran, prima a unui lider rus incepind din 1943.

Pe agenda summitului figureaza deblocarea negocierilor pentru impartirea zonelor de exploatare a hidrocarburilor din Marea Caspica. Disputa priveste impartirea in suprafete egale a apelor marine sau proportional cu deschiderea pe care fiecare stat o are la Caspica. Iranul, care are o deschidere mica la mare, doreste o impartire in cote egale, iar analistii considera ca Rusia a sprijinit Teheranul. Potrivit declaratiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cei cinci sefi de stat vor semna o declaratie in acest sens, al carei text a fost eleborat de experti in ultimele luni. Lipsa unui acord privind zonele economice a facut ca singurele zone exploatate pina acum sa fie doar cele de coasta. Rezervele de gaze naturale ale Marii Caspice depasesc rezervele SUA, iar cele de petrol sint identice cu cele ale Arabiei Saudite.

Resuscitarea proiectului lui Putin de a infiinta o organizatie a tarilor exportatoare de gaze naturale poate face si ea parte din agenda summitului. Initiativa Kremlinului a fost facuta publica in aprilie. „Putin crede ca daca poate opri productia de gaze va putea manipula pretul, asa cum face OPEC-ul in fiecare saptamina", a aratat expertul rus Mihail Korcemkin, citat de agentia Bloomberg. „Nu este vorba de un cartel. Cererea de resurse a depasit oferta. Ca membru responsabil al comunitatii internationale, Rusia este gata sa satisfaca aceasta cerere", a replicat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvint al Kremlinului.

Pe linga acordurile energetice, Iranul se asteapta la o opozitie cit mai ferma a Rusiei fata de initiativa SUA de a impune noi sanctiuni Teheranului in dosarul nuclear. „Nici nu trebuie sa ne gindim la folosirea fortei in aceasta regiune", a declarat Putin imediat dupa ce a aterizat la Teheran, facind aluzie la un eventual atac militar al SUA impotriva facilitatilor nucleare iraniene. Oficialii iranieni se asteapta chiar la reluarea constructiei de catre Rusia a centralei atomice de la Bushehr, acolo unde SUA suspecteaza ca Iranul va produce combustibil pentru armele nucleare.

„Comisiile tehnice ruse si iraniene se afla la finalul discutiilor. Speram ca in urmatoarele ore sa auzim vesti bune in ce priveste Bushehrul", a declarat Mohammad Ali Hosseini, purtatorul de cuvint al diplomatiei iraniene.