Companiile din Statele Unite ale Americii sunt lovite din ce in ce mai putin de noi plangeri penale si mai putine conflicte legate de litigii, potrivit unui studiu publicat luni. Raspunsurile departamentelor de avocatura din SUA sugereaza faptul ca l
Companiile din Statele Unite ale Americii sunt lovite din ce in ce mai putin de noi plangeri penale si mai putine conflicte legate de litigii, potrivit unui studiu publicat luni. Raspunsurile departamentelor de avocatura din SUA sugereaza faptul ca litigiile corporative au inceput sa scada, chiar daca marile companii se lupta in Curtile de judecata, in special pentru dispute legate de patente si fiabilitatea unor produse.
Cel de-al patrulea studiu anual al consiliului de avocatura din SUA care a intervievat 250 de mari companii americane a fost efectuat de firma de avocatura Fulbright & Jaworski LLP.
Studiul a evidentiat ca 17% din respondenti au declarat ca propriile companii nu au avut niciun conflict penal in acest an - indiferent de natura lor, legate de drepturile angajatilor, cele ale consumatorilor, actionarilor sau legate de competitori sau agentii de recrutare a fortei de munca - in crestere fata de cele 11 procente de anul trecut. Grupurile care au decis sa depuna plangere sunt, de asemenea, mai putin numeroase, procentul acestora scazand de la un an la altul de la 70% la 65%.
Putin peste 60% din respondeti au spus ca firma la care lucreaza au initiat cel putin un proces in ultimul an, in scadere fata de 70% in 2006 si fata de cele 88 de procente in 2004.
22% au declarat ca se asteapta sa aiba dispute legale in crestere in urmatoarele 12 luni fata de 33 procente in urma cu un an, a scos la iveala studiul.Trendul ascendent de pana acum al proceselor a luat alta intorsaturaDatele "indica o scadere importanta in inceperea de procese impotriva companiilor americane, o redresare fata de traiectoria in crestere a numarului de noi dispute legale fata de ultimele trei studii", a declarat Stephen Dillar, presedintele diviziei de litigii globale de practica la compania Fulbright. 64% din companiile intervievate au dorit sa nu le fie mentionat public numele.
Investigatii interne legate de practicile cu actiuni sunt inca principala problema a companiilor - dar nu la fel de mult ca anul trecut.
Aproape jumatate din respondeti au declarat ca firmele au lansat anchete interne in timpul anului la care au fost solicitati avocati din afara companiei, mai putin ca anul trecut.
Dillard a declarat ca economia stabila si conditiile create de aceasta in prima jumatate a acestui an au redus numarul de dispute legate de companiile publice, inclusiv actiunile legate de dividende sau alte procese cu investitori.
Alte studii recente au sugerat, totodata, ca procesele noi legate de obligatiuni sunt in scadere. Experti academici au declarat ca nu exista un motiv clar pentru acest trend. Dar nu toate litigiile sunt in declin. Cazurile legate de patente si procese impotriva fiabilitatii produselor, de exemplu, sunt o problema in crestere, in special pentru companiile mari, s-a descoperit in studiu. Pentru companiile cu peste 1 miliarde in venituri anuale, disputele legate de patente si proprietati intelectuale sunt citate ca fiind topul proceselor.Companiile energetice si cele farmaceutice au totusi un numar mare de litigiiPrintre procedurile judiciare al caror numar a scazut se regasesc reclamatiile de faliment ale actionarilor si acuzatiile de trafic cu informatii privilegiate legate de sectorul bursier, precum si urmaririle penale legate de criza dotcom. Este de asemenea in scadere, atat in Statele Unite, cat si in strainatate, numarul de proceduri declansate de autoritatile de reglementare.
In schimb, anumite tipuri de plangeri, de tipul falsificarii brevetelor de firme concurente in domeniul high-tech sau farmaceutic, plangeri legate de produse defecte, in special cele de larg consum si plangeri ce au la baza efecte colaterale neprevazute in domeniul asigurarilor si serviciilor financiare, au aratat o puternica crestere. Cresterea numarului urmaririlor penale se manifesta si in cazul grupurilor energetice, cu precadere in probleme legate de poluare accidentala. Astfel, daca o treime din companiile americane au cel putin 25 de plangeri penale impotriva lor, un numar de 18% dintre companii va primi mai mult de 100 de plangeri in fata tribunalului. Este si cazul grupului farmaceutic Merck, care a facut obiectul a peste 11.000 de plangeri atat individuale, cat si colective, in problema riscului de accident cardiac asociat consumului antiinflamatorului Vioxx.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.