Seful Politiei Covasna a trimis la Bucuresti dosarul prin care Consiliul Judetean solicita un aviz pentru reamplasarea panoului.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Demeter Janos, a anuntat ca va ataca in contencios administrativ Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Covasna. CJ ceruse de la Politia Rutiera un aviz tehnic pentru reamplasarea panoului cu inscriptia „Tinutul Secuiesc" la granita dintre judetele Brasov si Covasna. Termenul pina la care trebuia sa primeasca raspuns a expirat la mijlocul saptaminii trecute, singura reactie a politiei fiind o adresa prin care CJ este informat ca documentatia a fost inaintata Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) „spre consultare", spune Demeter.

„Este o depasire grosolana a atributiilor. Noi am platit chiar si taxa de urgenta pentru eliberarea autorizatiei. Politia din Sfintu Gheorghe trimite insa dosarul la MIRA. De ce, cind nici macar seful acestei institutii n-ar fi trebuit sa se implice in derularea procedurilor? Este numai de competenta Politiei Rutiere sa spuna daca exista pe panou elemente grafice care ar putea deruta soferii", acuza presedintele CJ Covasna. El a mai precizat ca panoul va contine acelasi mesaj si va pastra inscriptia „Tinutul Secuiesc".

Seful IJP Covasna, Laurentiu Todoran, ne-a explicat ca a trimis documentatia la Bucuresti din cauza ca panoul „Tinutul Secuiesc" a stirnit discutii si reactii puternice si data trecuta, cind a fost dat jos la o saptamina dupa instalare. „Voiam sa avem un punct de vedere consultativ de la Directia Politiei Rutiere si de la Oficiul Juridic al Politiei Romane", a spus Todoran. Imediat dupa aceasta, el a completat ca totusi a aprobat cererea CJ Covsana de amplasare a panoului si ca a trimis luni avizul catre institutie, primind si confirmare ca a ajuns. Demeter Janos s-a declarat uimit, spunind ca el nu a fost instiintat de subordonatii sai ca s-ar fi primit avizul de la Politia Covasna.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a confirmat ca a primit solicitarea de la Covasna si ca a emis deja un punct de vedere, care a fost trimis luni la Covasna. „Atit timp cit nu sint incalcate norme ale sigurantei rutiere, Politia Rutiera nu are atributii legate de aceasta situatie", ne-a declarat purtatorul de cuvint al IGPR, Sarmizia Fetcu.

Panoul inscriptionat cu „Tinutul Secuiesc" in limbile maghiara, romana si engleza, ilustrat cu o poarta traditionala secuiasca si doi tineri imbracati in costume populare, a fost montat la granita dintre Brasov si Covasna in luna august. La ianugurare au participat presedintele UDMR, Markó Béla, autoritati locale si parlamentari UDMR. Panoul a stirnit nemultumirea unor reprezentanti ai comunitatii romanesti, care au acuzat conducerea CJ Covasna de instigare la conflicte interetnice. La nici o saptamina, panoul a fost demontat de Regionala de Drumuri Nationale Brasov, care a motivat ca amplasamentul nu respecta distanta legala fata de marginea soselei linga care a fost asezat.