Premierul israelian da semnale ca ar fi dispus la concesii in vederea negocierilor de la Annapolis, organizate de SUA, pentru a rezolva problema palestiniana.

Premierul israelian, Ehud Olmert, a dat de inteles pentru prima data ca ar fi dispus sa ia in considerare o impartire a Ierusalimului cu palestinienii. Aluzia a fost foarte voalata, avind in vedere opozitia dreptei israeliene, inclusiv a unor membri ai coalitiei de guvernare, fata de o astfel de impartire. Intr-un discurs in Knesset (parlamentul israelian) cu ocazia comemorarii a sase ani de la uciderea ministrului de dreapta Rehavam Zeevi, Olmert a spus: A fost oare necesar sa alipim tabara de refugiati Shuafat, Sawakra, Walaje si alte sate si sa le definim ca parte a Ierusalimului?". Sawakra si Walaje sint cartiere aflate la marginea Ierusalimului de Est, populat de arabi.

Presa si oficialii israelieni au interpretat imediat discursul lui Olmert ca pe un semn ca la negocierile de la Annapolis, ce urmeaza a fi organizate de SUA in noiembrie, pentru a cauta o rezolvare problemei palestiniene, ar fi dispus sa acorde concesii arabilor. Nu se stie insa daca Olmert a vrut sa testeze reactia israelienilor la o astfel de idee sau doar sa transmita SUA semnalul ca Israelul ia in serios negocierile si e dispus la concesii. Eli Yishai, liderul partidului evreilor sefarzi Shas, a avertizat-o deja pe Condoleezza Rice, aflata in turneu in Orientul Mijlociu pentru pregatirea summitului de la Annapolis, ca o intelegere care ar include impartirea Ierusalimului ar insemna retragerea partidului sau din coalitia de guvernare.

Inclusiv in partidul lui Ehud Olmert, Kadima, opiniile sint impartite, lucru de inteles avind in vedere faptul ca membrii sai provin atit din dreapta spectrului politic israelian, putin favorabil concesiilor, cit si din stinga. Adjunctul lui Olmert, Haim Ramon, sustine impartirea Ierusalimului conform planurilor fostului presedinte SUA Bill Clinton. Planurile sustinute de Clinton prevedeau ca orasul vechi si Muntele Templului, ca si alte zone locuite de arabi, sa revina statului palestinian. Agenda oficiala a partidului Kadima sustine insa indivizibilitatea Ierusalimului.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a subliniat in discutiile cu presa ca nu este neaparat nevoie ca pina la intilnirea de la Annapolis sa se ajunga la un acord permanent intre Israel si palestinieni, ci doar ca problemele sa fie discutate serios si concret. De asemenea, oficialul american a dat de inteles ca intrunirea ar putea fi aminata pina in decembrie. Totusi, negociatorul israelian Ahmed Qurei, citat de ziarul palestinian publicat la Londra Al-Quds al-arabi", a dat de inteles ca va demisiona daca pina la Annapolis nu se va ajunge la un acord final, din cauza tergiversarilor provocate de israelieni.