Autoarea cu care va veti intilni peste o saptamina ne ofera „Galaad", o carte puternica, bine construita, o poveste despre America profunda si despre valorile ei inca valabile.

Cum poate o femeie in puterea virstei sa gindeasca asemenea unui barbat batrin? Romanciera de saptamina viitoare, din Colectia Cotidianul, Marylinne Robinson, scrie un fel de testament al pastorului John Ames, din Galaad, o localitate inventata undeva in Iowa.

Un pastor batrin scriindu-i o lunga confesiune fiului sau de sapte ani pentru a-l face sa inteleaga lumea, credinta, dragostea, asa cum el le-a inteles din ceea ce l-au invatat tatal sau, tot pastor, si bunicul sau, de asemenea pastor.

„Dragostea este sfinta", spune, la un moment dat, pastorul John Ames. Si-si asterne pe hirtie intr-un mesaj care devine tot mai amplu invataturile simple, relatarile despre Razboiul Civil, sentimentele si starile sale de om pentru care credinta este mai mult decit profesia. Este felul de a fi.

Intr-un fel, as asemana (putin fortat, stiu) acest roman cu una dintre primele carti din literatura romana, „Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie". E ceva din tristetea domnitorului si-n rindurile scriitoarei rasplatite cu Pulitzer chiar pentru „Galaad". Aceeasi dorinta de a pune tot ceea ce ramine dintr-o viata de om in paginile unei carti, aceeasi pornire de a include testamentul de parinte in ADN-ul spiritual al fiului.

Mesajul acestei carti, „dragostea e sfinta", pe care il socotesc drept mesajul central, trece de statutul de cliseu. Autoarea cu care va veti intilni peste o saptamina ne ofera o carte puternica, bine construita, o poveste despre America profunda si despre valorile ei inca valabile. Iubirea si credinta, cei doi poli ai vietii lui John Ames, par, in zilele noastre, doua notiuni care se descarca de continut si incep sa adaposteasca bolile sufletesti ale anilor de pe urma. Tocmai de aceea, „Galaad" este, cred eu, un roman care sa va intareasca in convingerea ca dragostea e sfinta. Suna depasit? Cititi-o pe Marylinne Robinson si vorbim dupa aceea!