Scandalul Catedralei catolice "Sfantul Iosif" a fost puternic mediatizat si a adus in prim-plan un grup de investitori israelieni care au pus in pericol monumentul prin construirea unui colos de beton si sticla langa monumentul catolic. Chiar Sfantul Scaun a luat pozitie fata de construirea cladirii langa catedrala catolica. Patriarhia romana s-a raliat pozitiei Vaticanului fata de amplasarea constructiei de 75 de metri in apropierea catedralei. La Constanta situatia se repeta.


Aceiasi investitori israelieni detin singurul mall din oras. Actualul Tomis Mall este construit pe vechea structura a vechiului magazin universal de conceptie comunista, care purta acelasi nume. In perioada 2002-2003, fostul magazin universal a fost extins. Utilajele din santier au produs vibratii care au afectat structura bisericii, iar acum au inceput sa se vada rezultatele. Mai mult, noul mall a luat deja fata Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", obiectiv de patrimoniu construit in urma cu 101 ani. Pana la extindere exista spatiu destul. Comunistii lasasera loc pentru parcare si pentru punerea in valoare a bisericii. Acum, biserica este mascata de cladirea mall-ului care se inalta la aproximativ 12 metri de curtea bisericii. Din pacate, agresiunea asupra bisericii continua cu o noua aripa a mall-ului, care este costruita chiar pe trama stradala din apropiere. Langa mall a existat o parcare care a ocupat si trama stradala. Cu aceasta parcare a fost blocata iesirea din Strada Grivitei pe care se afla si biserica spre strada principala, Stefan cel Mare. Ramasese totusi o cale pietonala de acces facila spre biserica. Acesta a fost primul pas spre izolarea totala a bisericii intre cladirea mall-ului si blocuri. Construirea unei noi aripi a mall-ului chiar pe Strada Grivita a demarat acum cu un santier arheologic. Fosta parcare a fost imprejmuita cu panouri si se lucreaza la un santier arheologic. Scopul este obtinerea certificatului de descarcare de sarcini arheologice si obtinerea unei autorizatii de construire a unei noi aripi. Strategia este ingenioasa si astfel se ocoleste si obtinerea avizului de mediu. Pana acum, investitorii israelieni au obtinut doua autorizatii de construire pentru organizare de santier arheologic. Pe pancarta existenta la fata locului se spune ca lucrarea reprezinta: "Imprejmuire teren pentru organizare de santier-cercetare arheologica cu piloni de sustinere". Suprafata este de 618 metri patrati.


Mall-ul afecteaza biserica!In anul 2000, Biserica "Adormirea Maicii Domului" a fost renovata. Pictura a fost, de asemenea, reconstituita. Acum turla este plina de fisuri si pictura afectata. Consiliul parohial a cerut unui expert sa efectueze o analiza de specialitate pentru a se stabili daca lucrarile la noua constructie a mall-ului reprezinta cauza care a afectat structura lacasului de cult. Din expertiza efectuata reiese ca, din punct de vedere structural, constructia ridicata in 1906 este executata fara ciment si fara elemente de beton armat, iar fundatiile sunt superficiale, de dimensiuni mici, din piatra, legate cu mortar de var si nisip. In acelasi document se mai spune ca, fara sa se tina cont de fragilitatea acestui important monument istoric, chiar langa biserica s-a desfasurat santierul din 2002. "Conducerea santierului nu a luat nici o masura de protectie a monumentului istoric, si astfel au aparut deteriorari si degradari ale structurii, care nu existau pana la deschiderea santierului: fisuri deschise la baza turlei mari, fisurarea accentuata a inelului de zidarie de la baza turlei, fisuri in boltile de zidarie, spaletii si buiandrugii de zidarie s-au fisurat, iar in peretii subsolului au aparut fisuri deschise", se mai spune in expertiza. In aceeasi lucrare se atrage atentia ca odata aparute, aceste deteriorari au declansat un fenomen evolutiv care poate duce la dislocari ale peretilor. In baza acestei expertize, la solicitarea Consiliului parohial, Prefectura Constanta a cerut expertilor de la Inspectoratul de Stat in Constructii sa evalueze situatia monumentului pentru a se putea lua masurile ce se impun.


Extindere dubioasaNoul santier din parcarea mall-ului i-a intrigat pe enoriasii din zona, care trebuie sa ocoleasca pentru a ajunge la biserica. Ei au facut mai multe proteste catre autoritatile locale si o plangere prealabila catre Primaria Constanta cu scopul de a anula autorizatia de construire prin care s-a deschis santierul arheologic. Primaria a raspuns ca autorizatia nu poate fi anulata, pentru ca este in conformitate cu legislatia in vigoare. Mai mult, in raspunsul primariei este invocat avizul obtinut de Tomis SA de la Ministerul Culturii si Cultelor, emis de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National din Constanta. In fapt, Tomis SA are si aici cateva hibe. In anul 2005, Tomis Mall a inceput demersurile pentru a se extinde cu un nou corp de cladire. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) este aprobat prin Hotararea de Consiliu Local al Municipiului Constanta 293/25.05.2005, prin care a fost modificata HCLM 441. Avand in vedere ca era afectat un monument istoric protejat prin lege, a fost solicitat un aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Prin avizul 183/14.09.2005 ministerul refuza ridicarea unui corp de cladire cu subsol, parter plus trei etaje in intersectia Mihai Viteazu cu Strada Grivita. Tomis Mall nu renunta insa si revine cu o noua cerere la inceputul anului 2007, de aceasta data la directia deconcentrata din Constanta a Ministerului Culturii si Cultelor pe un proiect aproape identic, ridicat pe acelasi amplasament cu cel refuzat de minister in urma cu doi ani. De data aceasta, specialistii din Directia judeteana au dat avizul cu conditia sa se faca cercetare arheologica si sa se obtina certificatul de descarcare arheologica. Avocatul Angelo Miu, care reprezinta Consiliul Parohial, ne-a declarat ca Biserica "Adormirea Maicii Domnului" se afla in fata unui nou tertip al Tomis SA care, dupa ce va obtine certificatul de descarcare de sarcini arheologice, va obtine foarte usor autorizatia de construire a noii aripi, in conditiile in care avizul exista deja. Curios este modul in care a fost obtinut acest aviz. In timp ce Ministerul Culturii si Cultelor refuza sa dea avizul, un organism ierarhic inferior elibereaza avizul fara nici un fel de probleme. Nicolae Papuc, director adjunct al Muzeului de Arheologie Constanta, spune ca certificatul de descarcare arheologica va fi emis dupa ce cercetarea se va finaliza. In concluzie, nimic nu mai poate opri Tomis Mall sa-si extinda cladirea chiar pe Strada Grivita. Curios este cum a reusit Tomis SA sa intre in posesia tramei stradale pentru a extinde mall-ul.