Camera Reprezentantilor din Statele Unite a votat o lege care-i protejeaza pe jurnalistii care nu doresc, dintr-un motiv sau altul, sa isi dezvaluie sursele, informeaza Reuters.

Legea a fost aprobata cu 398 de voturi pentru si 21 impotriva, astfel ca urmatorul pas, conform sistemului legislativ american, este trimiterea documentului in Senat.


CAZURI EXCEPTIONALE. Prin noua lege, procurorilor le este interzis sa ii oblige pe reporteri sa isi dezvaluie sursele, acest lucru fiind totusi posibil in anumite cazuri exceptionale. Astfel, reporterii vor trebui sa comunice informatii confidentiale, daca acestea pot ajuta la impiedicarea unui atac terorist sau pot contribui la identificarea persoanei care a comis un astfel de atac. In plus, tribunalul poate obliga reporterii sa coopereze cu autoritatile in situatiile in care s-a adus atingere securitatii nationale.


NECOOPERANTI. Legea a fost initiata dupa ce procurorii au amenintat ca ii vor trimite la inchisoare pe jurnalistii care nu coopereaza in mai multe cazuri extrem de importante, cum ar fi scandalul steroizilor din San Francisco si scurgerea de informatii dintr-o ancheta CIA la Washington. Faptul ca numarul de voturi cu care a fost adoptata legea este mai mare de doua treimi face imposibil un eventual veto din partea presedintelui George W. Bush. Casa Alba sustine, de altfel, ca aceasta lege va afecta securitatea nationala, deoarece va ingreuna condamnarea persoanelor care dezvaluie informatii secrete. In schimb, institutiile de stiri sustin ca o astfel de lege este necesara pentru a impiedica transformarea jurnalistilor in instrumente ale fortelor de ordine. 32 de state americane si Districtul Columbia beneficiaza de legi de protectie a ziaristilor, insa nu exista prevederi care sa faca acelasi lucru la nivel federal. "Libertatea presei este fundamentala pentru democratia si securitatea noastra", a declarat, dupa numararea voturilor, presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.