ANTARCTICA. Dupa modelul revendicarilor Rusiei, Danemarcei, SUA si Canadei asupra Polului Nord, Marea Britanie si-a cerut si ea dreptul asupra platoului continental al Antarcticii. Londra vrea sa revendice peste 990.000 de kilometri patrati ai platoului, ceea ce ar starni "ursul la miere", in cursa putand fi atrase statele sud-americane, vecinele de drept ale Antarcticii. (A.A.)


BAE SYSTEMS. Cariera directorului executiv al companiei britanice de armament BAE Systems, colosul european care a vandut Romaniei cele doua fregate "Regina Maria" si "Regele Ferdinand", a ajuns la final de drum. Mike Turner a anuntat ca se retrage din functie in august 2008, dupa 41 de ani de munca in folosul BAE. Motivul renuntarii la functie este necunoscut, scrie presa britanica, afirmand ca in iunie anul acesta Turner si-a anuntat intentia de a mai ramane la BAE cel putin inca cinci ani. Turner va fi rasplatit de BAE cu 231.618 de actiuni si cu 1,18 milioane de lire sterline. (A.A.)


TURCIA. NATO a cerut ieri Turciei sa fie retinuta in ceea ce priveste o eventuala incursiune militara in nordul Irakului pentru a combate separatistii rebeli. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a explicat presedintelui turc ca actuala perioada prin care trece Irakul este una extrem de tensionata, o interventie din partea Turciei fiind mai mult decat inoportuna. (A.A.)