Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a finalizat proiectul de modificare a legii armelor si munitiilor, in sensul inaspririi conditiilor pentru obtinerea si utilizarea armelor neletale, acesta urmand sa fie supus dezbaterii in s
Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a finalizat proiectul de modificare a legii armelor si munitiilor, in sensul inaspririi conditiilor pentru obtinerea si utilizarea armelor neletale, acesta urmand sa fie supus dezbaterii in sedinta de astazi a Guvernului.
Propunerea MIRA incrimineaza ca infractiune uzul de arma neletala fara drept, din categoria celor supuse autorizarii, pedeapsa fiind inchisoare de la sase luni la trei ani, in conditiile in care legea actuala sanctioneaza doar aceste abateri numai cu amenda. De asemenea, daca pana in prezent aceste arme puteau fi obtinute de orice persoana cu varsta de 18 ani, fara alte conditii suplimentare in afara de o notificare a Politiei asupra intentiei de cumparare, noua lege prevede necesitatea lipsei antecedentelor penale. Mai mult, pentru achizitionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizarii in vederea procurarii, iar pentru detinere, port si folosire, procedura emiterii permisului de arma. Conform proiectului, procedura autorizarii va include lipsa antecedentelor penale, aviz psihologic si lipsa unor situatii care sa fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale, in ultimii cinci ani. Proiectul legislativ al MIRA limiteaza si dreptul de procurare a munitiei pentru armele scurte, cu proiectile de cauciuc, la o suta de bucati si instituie conditii de pastrare si detinere a acestor arme, asemanatoare celor de foc, astfel incat sa nu se permita accesul la ele al persoanelor neautorizate. Initiativa legislativa prevede o perioada de timp de un an, de la data intrarii in vigoare, pentru obtinerea permisului de arma si inscrierea armei in acest document, ramand valabil termenul de cinci zile (prevazut si de legea veche) pentru obtinerea unui certificat de detinator.
Statistici ingrijoratoare
La finalul lunii august, ministrul Cristian David a solicitat reprezentantilor Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MIRA modificarea in regim de urgenta a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, in sensul inaspririi conditiilor pentru obtinerea si utilizarea armelor neletale. Initiativa a avut la baza o statistica ingrijoratoare conform careia, numai in acest an, au fost inregistrate peste 50 de agresiuni in care fie s-a folosit acest tip de arme, fie armele au fost utilizate pentru intimidare. "In prezent, orice cetatean, indiferent de starea de sanatate sau antecedente, poate obtine o arma cu gaze sau aer comprimat care, chiar daca sunt considerate neletale, pot provoca raniri grave. Ce e mai grav este ca nici o abatere la regimul acestor arme nu este incriminata ca infractiune", a sustinut ministrul Cristian David. Potrivit Mediafax, in evidentele Politiei sunt inregistrati peste 39.000 de detinatori de arme neletale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.