140 mil. dolari, valoarea estimativa a monumentuluiChiar daca deputatii romani au decis, la sfarsitul lunii septembrie, ca retrocedarea castelului Bran a fost ilegala, acest lucru nu a impiedicat prestigioasa revista americana Forbes sa plaseze monum
140 mil. dolari, valoarea estimativa a monumentuluiChiar daca deputatii romani au decis, la sfarsitul lunii septembrie, ca retrocedarea castelului Bran a fost ilegala, acest lucru nu a impiedicat prestigioasa revista americana Forbes sa plaseze monumentul pe al doilea loc in topul celor mai scumpe proprietati din lume. 140 milioane de dolari este valoarea estimata de specialisti pentru castelul situat in judetul Brasov. Cu toate ca nu stim pe ce fel de evaluare se bazeaza aceasta cifra, un lucru este cert: valoarea monumentului a inceput sa creasca bulversant, la inceputul anului, datorita intentiei Consiliului Judetean (CJ) Brasov de a-l achizitiona cu 60 milioane euro. La scurt timp, institutia, prin vocea presedintelui Aristotel Cancescu, anunta, la 25 ianuarie, ca Branul a fost vandut la incredibilul pret de 100 milioane euro unei "firme de peste Ocean". Evident ca informatia nu a fost confirmata de avocatul Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei de Habsburg in Romania. Acesta a declarat ca nu s-a finalizat nicio tranzactie de vanzare a castelului, precizand doar ca a fost retrasa oferta de 60 de milioane euro facuta CJ Brasov. Din acest moment, speculatiile au fost la ordinea zilei. Scandalul din jurul retrocedarii a fost pigmentat cu tot soiul de intrigi, care de care mai spectaculoase.
Şi Forbes aminteste in materialul publicat acest lucru, notand ca mostenirea castelului este subiect de disputa in Justitie. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat la finele lunii septembrie ca doar instanta de judecata poate stabili daca retrocedarea castelului Bran este ilegala, dupa ce deputatii au adoptat raportul subcomisiei de ancheta, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta.Investitorii nu tin cont de pretAsadar, castelul Bran apare in topul celor mai scumpe proprietati din lume, dupa un imobil de 165 milioane dolari din Beverly Hills, California. Complexul a fost construit in 1926, in stil mediteranean, si cuprinde sase cladiri, trei piscine si un cinema. Locul trei este ocupat de o proprietate din tinutul englez Surrey, evaluata la 138 milioane dolari.
Urmatoarele pozitii ale listei sunt ocupate de o ferma din Aspen, Colorado, evaluata la 135 milioane dolari, apoi de "Maison de L'Amitie", din Palm Beach, care poate fi achizitionata pentru 125 milioane dolari.
"Este vorba despre cele mai scumpe locuinte existente pe piata. Cumparatorii si vanzatorii acestor proprietati pot face tot ce isi doresc", a declarat Joshua Saslove, de la Joshua & Co.
Potentialii cumparatori pentru locuintele cu preturi intre 20 milioane dolari si 200 milioane dolari se incadreaza in acelasi tipar. Forbes mai precizeaza ca acestia sunt investitori bogati din intreaga lume, in cautare de a treia sau a patra locuinta, si nu tin cont de pret cand vine vorba de a detine o proprietate unica prin frumusete.
Americani, arabi si europeni au cumparat mereu locuinte de vacanta, dar cresterea averilor detinute de chinezi, indieni si rusi a ridicat in ultimul timp standardul de lux la nivel mondial.Preturi halucinanteIn ultimul an, pretul castelului a crescut de la 20 la 100 milioane euro. Informatiile care au aparut pe piata nu au avut insa niciun suport real.
Preturile care s-au vehiculat in privinta Domeniului Bran au devenit de-a dreptul ametitoare, in momentul in care le-am comparat cu cele mai scumpe resedinte din lume sau cu alte castele situate in zone cu o mai mare traditie, precum Franta, Spania sau Italia.
Potrivit Forbes, in urma cu 6 luni, cea mai scumpa resedinta din lume, Updown Court, din Marea Britanie, era evaluata la 139 milioane dolari (circa 107 milioane euro). Palatul are 103 camere, podea de aur in biblioteca, alee exterioara de marmura incalzita, sala de cinema si un domeniu imens, insa nu si-a gasit inca un cumparator.
De asemenea, o scurta incursiune pe piata imobiliara a castelelor, una extrem de dezvoltata, ne-a aratat ca un castel italian, francez sau spaniol de dimensiuni mici costa pana la 2,5 milioane euro. Unul de talia Branului urca pana la 5-6 milioane de euro, iar cele cu adevarat mari (de cateva ori mai mari, modernizate discret pentru a pastra aspectul istoric si cu domenii de sute de hectare) ajung pana la 20-30 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.