Programul National pentru reducerea costurilor cu energia pentru populatie prin cresterea eficientei energetice va reduce factura de energie termica pentru consumatorii casnici cu 15%-25%, potrivit guvernului. Executivul a aprobat ieri Programul National 2007, care este continuarea celui demarat anul trecut. Se acorda prin legea bugetului pe anul in curs 30,425 milioane de lei pentru cofinantarea nerambursabila a unor proiecte pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica (SACET). Prin acest program se asigura cofinantarea de pana la 30% pentru modernizarea sistemelor termice din orase, iar beneficiari pot fi autoritatile locale care solicita aceste fonduri. Guvernul estimeaza un total de 400 de milioane de lei investitii atrase in 2007 in sector prin acest program. Acesta are ca scop compensarea efectului reducerii subventiilor pentru energie termica, dar si reducerea efectului cresterii petrolului pe piata internationala asupra populatiei. Se mai urmareste dezvoltarea pietei de servicii energetice in Romania, cresterea confortului si a sigurantei in alimentarea cu caldura si apa calda menajera si reducerea emisiilor poluante.
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) este autoritatea care implementeaza programul, executa analiza tehnica pentru determinarea eligibilitatii proiectelor si selectarea lor.
Programul acorda cofinantarea pentru producerea, transportul si distributia energiei termice, dar si pentru producerea energiei in cogenerare si contorizarea consumului de energie la consumatorii finali.
Cu alte cuvinte, ministerul economiei si finantelor incearca sa determine autoritatile locale sa modernizeze CET-urile din subordine si retelele de transport a energiei la consumator, deoarece pretul gigacaloriei a crescut pentru populatie. Tot prin program se asigura cofinantarea pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie, adica folosirea pentru incalzire in principal a biomasei (rumegus, deseuri de lemn), dar si a energiei solare, geotermale, din biomasa, sau pompe de caldura.
Fundamentarea proiectului de investitii se face printr-un studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea locala si conform cu Strategia locala de asigurare a energiei termice sau cu programul propriu de eficienta energetica realizat conform Legii nr. 199/2000, republicata.
In 2006 s-au cofinantat 38 de proiecte propuse de 28 de beneficiari, iar suma totala de cofinantare a fost de 40 milioane de lei.