Ministerul Transporturilor acuza firma de audit ca, din cauza ei, Romania poate pierde 225 de milioane de dolari de la Banca Mondiala.

Romania ar putea pierde 225 de milioane de dolari acordati de Banca Mondiala (BM) Companiei de Autostrazi (CNADNR) si CFR. Primirea banilor a fost conditionata de realizarea, in fiecare an, pina la finele lunii iunie, a unor rapoarte de audit financiar pentru anul precedent pentru cele doua firme. Sarcina a revenit firmei de audit Deloitte Romania. Potrivit unui comunicat al Transporturilor, Deloitte n-a elaborat nici pina acum in forma definitiva cele doua rapoarte. In consecinta, BM a avertizat ca, daca documentele nu vor fi inaintate pina la finele acestei luni, imprumutul va fi blocat.

Ziarul Cotidianul a aratat anterior ca MT a reusit, pina la finele anului trecut, sa cheltuiasca numai 3 din cele 225 de milioane de dolari, iar in prezent suma atinge 9 milioane. CNADNR mai acuza ca Deloitte a blocat licitatia pentru alegerea consultantului pentru autostrada de centura a Bucurestiului. Compania a depus propria oferta, dar in afara termenului acceptat, si de aceea a fost respinsa. Firma a contestat decizia blocind licitatia. „Este un exemplu despre modul in care firme mari aplica standarde duble in Romania", afirma MT. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii Deloitte au refuzat sa comenteze afirmatiile.