Ionut Dumitru: Este neaparat nevoie de o crestere a dobanziiAccentuarea inflatiei ar putea determina banca centrala sa recurga la o majorare a dobanzii de politica monetara cu pana la un punct procentual in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de
Ionut Dumitru: Este neaparat nevoie de o crestere a dobanziiAccentuarea inflatiei ar putea determina banca centrala sa recurga la o majorare a dobanzii de politica monetara cu pana la un punct procentual in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie al BNR care va avea loc la finele acestei luni, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, intr-un interviu pentru Reuters.
"Decizia depinde de datele statistice. In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa. Nu pot exclude aceasta posibilitate", a explicat Croitoru. Totodata, consilierul guvernatorului bancii centrale a mentionat ca probabilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa majoreze ratele dobanzilor in octombrie este "mare", iar majorarea ar putea fi cuprinsa intre 0,25% si 1%.
Croitoru a precizat ca declaratiile sale nu le contrazic neaparat pe cele facute luni de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca piata nu ar trebui sa se astepte la "miscari bruste" in privinta ratelor dobanzilor. Desi datele oficiale privind inflatia ar trebui sa fie publicate la mijlocul lunii viitoare, banca centrala nu va astepta aceste date pentru a lua o decizie privind politica monetara, intrucat aceasta se bazeaza pe propriile calcule, a mai spus Lucian Croitoru. Croitoru a recunoscut ca exista riscul ca dobanzile mai mari sa realimenteze cererea de lei si sa creeze contextul pentru iesiri rapide ale banilor speculativi din tara, ceea ce ar ameninta perspectivele asupra inflatiei."Ţinta pentru inflatie nu va fi usor de atins"Banca centrala a operat in prima parte a acestui an patru reduceri asupra dobanzii-cheie, pana la un nivel de 7%, intrucat inflatia s-a mentinut la cote reduse si a permis BNR o astfel de miscare. Cu toate acestea, in a doua parte a anului, inflatia a devenit ingrijoratoare, iar banca centrala s-a oprit din a taia din dobanda de politica monetara.
Inflatia anuala a urcat in septembrie la 6,03%, cu peste 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a bancii centrale pentru acest an.
Ţinta pentru inflatie "nu va fi usor" de atins in acest an, a mai adaugat Croitoru. "Ar fi foarte grav daca inflatia lunara (din octombrie n.r.) s-ar apropia de 0,9-1%", a mai spus Croitoru.
Lucian Anghel, economist sef in cadrul departamentului de cercetare si strategie al BCR, a declarat de curand pentru Curierul National ca "nu ne vom incadra in intervalul de variatie stabilit de banca centrala. Acum, analizand la cald aceasta situatie, imi dau seama ca sunt sanse mari sa se depaseasca nivelul de 5%". Desi vede o scadere a ratei inflatiei in lunile noiembrie si decembrie, Anghel spune ca sunt sanse mici ca inflatia sa coboare la finele anului sub 5%, avand in vedere socul care s-a manifestat in piata. Mai mult, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare in cadrul Raiffeisen Bank Romania, crede ca inflatia de la finele anului s-ar putea apropia chiar de pragul de 6% si ca doar o apreciere puternica a monedei nationale ar putea determina o inflatie mai redusa la finele lui 2007.Analistii vad majorarea dobanzii de politica monetara inevitabilaAvand in vedere nivelul inflatiei inregistrat in ultimele doua luni, analistii economici spun ca o majorare a dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al BNR programata pentru sfarsitul lunii octombrie este iminenta. "Chiar si inainte ma asteptam la o crestere a ratei dobanzii de 0,5%. Cred ca este cert ca acum nu mai exista loc de asteptare. Este neaparat nevoie de o crestere a dobanzii", a declarat de curand Ionut Dumitru. De asemenea, Anghel spune ca "socul inflationist va duce la o majorare a dobanzii de politica monetara de catre banca centrala in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie. E posibil ca dobanda-cheie sa creasca cu peste 0,25%, chiar 0,5%". Florin Citu, director in Trezoreria ING Bank Romania, e de parere ca o majorare a dobanzii de politica monetara este inevitabila, momentul depinzand de cat de mult este pusa in pericol inflatia pe 2008."Nivelul optim pentru deficitul bugetar ar fi de cel mult 1% din PIB"In ceea ce priveste politica bugetara, Croitoru a laudat guvernul pentru ca, in acest an, bugetul a fost unul echilibrat, in ciuda unei tinte oficiale de deficit bugetar de 2,8% din PIB, mai scrie Reuters.
Pe de alta parte, Croitoru a mentionat ca o accelerare a cheltuielilor statului la finele acestui an, dar si perspectivele de relaxare fiscala pentru 2008 ar putea induce presiuni inflationiste.
Acesta mai spune ca planul guvernului, de a adanci deficitul bugetar pana la 2,7% din PIB in 2008, de la un nivel estimat intre 2 si 2,5% in acest an, va atrage o relaxare fiscala "dramatica". "Nivelul optim pentru deficitul bugetar ar fi de cel mult 1% din PIB", a precizat Croitoru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.