Romania primeste o palma usturatoare de la Comisia Europeana la 10 luni de la aderarea la UE. Suntem penalizati pe domeniul "Mediu". Attila Korodi, Sulfina Barbu si Decebal Traian Remes se acuza reciproc.


Comisia Europeana a anuntat
Romania primeste o palma usturatoare de la Comisia Europeana la 10 luni de la aderarea la UE. Suntem penalizati pe domeniul "Mediu". Attila Korodi, Sulfina Barbu si Decebal Traian Remes se acuza reciproc.


Comisia Europeana a anuntat ieri initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor Tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Conform unui comunicat de presa al executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcand astfel directiva UE privitoare la protejarea speciilor de pasari salbatice. Comisarul pentru Mediu, grecul Stavros Dimas, a declarat ca statele membre trebuie sa completeze in cel mai scurt timp posibil listele cu retelele de Arii de Protectie Speciala pentru pasarile migratoare periclitate, dar si Siturile de Interes Comunitare pentru conservarea florei si faunei. "Obligatia este cruciala daca vrem sa atingem obiectivele Uniunii, acelea de a stopa degradarea biodiversitatii pana in 2010", a precizat Stavros Dimas. Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in baza articolului 226 din Tratatul UE. Prima etapa consta intr-o "scrisoare de atentionare formala", prin care statului membru i se solicita ca, in decurs de 30-60 de zile, sa trimita la Bruxelles observatiile sale. In functie de raspunsul primit sau in absenta acestuia, Comisia poate recurge la un nou avertisment, asa-numita parere argumentata. Daca problema nu se solutioneaza in termen de doua luni, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.


MINISTERUL E DE VINÃ…. Responsabilitatea pentru notificarea privind declansarea procedurii de infringement apartine in totalitate Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Listele cu zonele protejate ar fi trebuit trimise la Comisia Europeana pana la data aderarii, 1 ianuarie 2007, lucru care nu s-a intamplat. Data respectiva a fost asumata de minister in Tratatul de Aderare a tarii noastre la UE, pe vremea cand ministru era Speranta Ianculescu. Potrivit rigorilor Comisiei Europene, pentru domeniul "Protectia naturii" nu se acorda perioade de tranzitie. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus: "Decizia CE este una normala. Institutia era la curent cu discutiile din Romania, in ceea ce priveste zonele protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, insa era obligata sa reactioneze. O decizie in acest sens va fi luata, cel mai probabil, in sedinta de guvern de saptamana viitoare. Disputa tehnica dintre MMDD si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dureaza de peste jumatate de an. Discutiile s-au axat pe atributiile pe care le are fiecare minister asupra protejarii speciilor de pasari salbatice. Problema este aproape finalizata, ne mai trebuie doar avizul Ministerului Justitiei, apoi poate intra in sedinta de guvern. Sunt convins ca procedura nu va fi demarata si ca va ramane la stadiul de notificare", a spus Korodi.


"NU E VINA MEA". Contactata telefonic, Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului, a spus ca nu stia de documentul trimis de Comisia Europeana Romaniei. "Data la care aceste liste ar fi trebuit sa fie gata este 30 iunie 2007. La data la care eu am plecat din minister, se lucra la acest aspect. Nu stiu de ce actuala conducere a ministerului nu a continuat treaba inceputa. Este responsabilitatea lor. Eu am facut, dupa cum stiti, un efort sustinut care a indepartat toate steguletele rosii pe care Romania le-a avut. Sunt intarzieri si in ceea ce priveste reteaua de situri NATURA 2000. Cat am fost eu la minister, au existat probleme in ceea ce priveste substantele chimice periculoase. Agentia care se ocupa de acest domeniu a fost preluata de la Ministerul Economiei abia in august 2006, ei facusera alte liste cu substante si a trebuit sa le refacem", a spus Sulfina Barbu.


REMES, ACUZAT. Analiza realizata de Ministerul Agriculturii asupra actului normativ privind ariile protejate pentru pasarile salbatice migratoare a fost finalizata saptamana trecuta, dar, din cauza scandalului creat in jurul fostului ministru al Agriculturii, nu a avut cine sa avizeze respectivul document, a declarat, pentru Rompres, Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. "Solicitarea Ministerului Mediului pe aceasta tema a venit la data de 29 mai 2007, dar proiectul de act normativ trebuia analizat cu atentie pe mai multe aspecte tehnice, care trebuiau lamurite. Nu puteam aviza rapid fara o analiza in detaliu a acestor aspecte, care de altfel s-a realizat in colaborare cu specialistii Ministerului Mediului", a spus Pahontu. Desi aceasta analiza a fost finalizata saptamana trecuta, din cauza scandalului creat in jurul fostului ministru Remes nu a mai avut cine sa semneze proiectul de act normativ. "Daca Remes ar fi semnat atunci, intra inca de saptamana trecuta in Guvern si nu mai exista nici un avertisment din partea CE. S-a asteptat insa numirea noului ministru, care a semnat actul normativ, urmand sa intre in sedinta de guvern de saptamana viitoare", a spus directorul general in MADR. Acesta a mai precizat ca problemele cele mai mari pe aspectele tehnice analizate au fost legate de vecinatatea ariilor protejate, de delimitarea acestora, precum si pe partea de management, in conditiile in care acestea se regasesc pe terenuri agricole si forestiere.


ALT PERICOL. Abia in vara s-a realizat transpunerea integrala a directivelor. Nu exista legislatia subsecventa care sa asigure implementarea in totalitate a directivelor europene. In Germania s-a ajuns pana la blocarea fondurilor: ori dezvoltare, ori conservare.


BULGARIA, AVERTIZATÅ. Comisia Europeana a avertizat ieri si Bulgaria, amenintand Sofia cu declansarea procedurii de infringement. Spre deosebire de Romania, tara vecina are probleme in ceea ce priveste managementul deseurilor, Comisia reprosand lipsa infrastructurii in domeniu in Sofia. "Acest fapt prezinta un risc ridicat in ceea ce priveste populatia din zona capitalei bulgare. Bulgaria trebuia sa transpuna legislatia in domeniu pana la aderarea de la 1 ianuarie 2007", se  arata in documentul CE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.