Castelul din Romania este considerat mai valoros decit multe proprietati de lux din SUA.

Specialistii crediteaza Castelul Bran cu o valoare de piata estimata la 140 de milioane de dolari. Castelul devanseaza proprietati din zone destinate proprietatilor de lux si vinate de staruri, cum ar fi Beverly Hills, Palm Beach sau Monaco. Pe primul loc in topul Forbes, se situeaza o proprietate de 165 de milioane de dolari din Beverly Hills, California. Complexul a fost construit in 1926, in stil mediteranean, si cuprinde sase cladiri, trei piscine si un cinema.

Imediat in urma Branului se situeaza o proprietate din tinutul englez Surrey, evaluata la 138 de milioane de dolari. Urmatoarele pozitii ale listei sint ocupate de o ferma din Aspen, Colorado, evaluata la 135 de milioane de dolari, apoi de „Maison de L’Amitie", din Palm Beach, care poate fi achizitionata pentru 125 de milioane de dolari. „Este vorba despre cele mai scumpe locuinte existente pe piata. Cumparatorii si vinzatorii acestor proprietati pot face tot ce isi doresc", a declarat pentru „Forbes" Joshua Saslove, de la compania Joshua&Co.

Potentialii cumparatori pentru locuintele cu preturi intre 20 de milioane de dolari si 200 de milioane de dolari se incadreaza in acelasi tipar. Ei sint investitori bogati din intreaga lume, in cautare de a treia sau a patra locuinta, si nu tin cont de pret cind vine vorba de a detine o proprietate unica prin frumusete. Americani, arabi si europeni au cumparat mereu locuinte de vacanta, dar cresterea averilor detinute de chinezi, indieni si de rusi a ridicat in ultimul timp standardul de lux la nivel mondial.

Milioane in litigiu Mostenirea castelului este insa subiect de disputa in justitie. Conform MEDIAFAX, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a spus recent ca doar instanta de judecata poate stabili daca retrocedarea Castelului Bran este ilegala, dupa ce deputatii au adoptat raportul subcomisiei de ancheta, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sint lovite de nulitate absoluta.

Vezi mai multe despre cele mai scumpe proprietati, pe www.cotidianul.ro/select