Camerele de Comert nu vor mai avea acces gratuit la datele din Oficiul Registrului Comertului. Conform Mediafax, Camera Deputatilor a adoptat marti, pe articole, propunerea de modificare a Legii Camerelor de Comert din Romania, acestea nemaiavand acc
Camerele de Comert nu vor mai avea acces gratuit la datele din Oficiul Registrului Comertului. Conform Mediafax, Camera Deputatilor a adoptat marti, pe articole, propunerea de modificare a Legii Camerelor de Comert din Romania, acestea nemaiavand acces nelimitat si gratuit la datele din Registrul Comertului. Deputatii au adoptat modificarea asupra Legii Camerelor de Comert, dupa ce presedintele Traian Basescu a solicitat reexaminarea actului normativ, motivand ca unele prevederi intra in contradictie cu legea reutilizarii informatiilor din institutiile publice.
In forma adoptata de Parlament inaintea solicitarii de reexaminare transmise de seful statului, articolul 48 al Legii Camerelor de Comert prevedea ca Oficiul National al Registrului Comertului si cele de pe langa tribunale vor crea, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, conditiile necesare pentru accesul nelimitat, gratuit si permanent al Camerelor judetene si al Camerei Nationale de Comert la toate datele necesare desfasurarii activitatii. Basescu a solicitat reexaminarea de catre Parlament a acestei prevederi, argumentand ca intra in contradictie cu art. 4 alin. 2 din Legea 26/1990, care prevede ca Oficiul Registrului Comertului este obligat sa elibereze, pe cheltuiala persoanei care face solicitarea respectiva, copii de pe inregistrarile efectuate in registru. Şeful statului considera ca punerea la dispozitie pentru Camerele de Comert, cu titlu gratuit, a informatiilor din Registrul Comertului ar putea crea si inechitati fata de alte persoane juridice si fizice, care ar trebui sa plateasca pentru aceleasi informatii.
De asemenea, presedintele mai atragea atentia asupra faptului ca art. 48 din Legea Camerelor de Comert vine in contradictie si cu art. 8 alin. 1 din Legea 108/2007, a reutilizarii informatiilor din institutiile publice.
El motiva in solicitarea de reexaminare ca accesul nelimitat, gratuit si permanent al Camerelor de Comert la baza de date a Oficiului Registrului Comertului ar putea crea o baza de date alternativa a tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara acte sau fapte de comert pe teritoriul Romaniei. Pe 9 octombrie, Senatul a aprobat modificarea solicitata de presedinte asupra Legii Camerelor de Comert. Camera Deputatilor a adoptat marti aceeasi modificare, eliminand din lege prevederea conform careia Oficiul National al Registrului Comertului pune la dispozitia Camerelor de comert, cu titlu gratuit, nelimitat si permanent, informatiile din baza sa de date.
Votul final asupra acestei modificari urmeaza sa fie dat la o viitoare sedinta a Camerei.
La dezbaterea pe articole, niciun partid parlamentar nu s-a pronuntat impotriva modificarii solicitate de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.