Ana are mere; Xenia are pix; comentatorii au pitici.

Ne sint dragi obsesiile. Le cultivam cu duiosie, stinghereala sau obraznicie. Fortam evenimente dintre cele mai bizare sa graviteze in jurul lor. Procedam aidoma ardeleanului intors de la gradina zoologica, explicindu-le consatenilor toate dihaniile pamintului prin raportare la bine cunoscutul cal: zebra e un cal cu dungi, girafa, un cal cu gitul mai lung s.a.m.d.. Dar hipopotamul? No, asta nu seamana cu calul!

La o prima vedere, nici caltabosii lui Remes nu „seamana" cu John Stuart Mill. Si totusi, din respect pentru propriii pitici, ma incapatinez sa cred ca patania fostului ministru poate trece dincolo de anecdotica, folosind ca indemn pentru o discutie mai serioasa: care e, de fapt, rostul unui sistem politic? Potrivit lui Mill - unul dintre putinii ginditori politici englezi care au condamnat raspicat propensiunea spiritului britanic pentru compromis -, administrarea treburilor obstesti reprezinta doar jumatate dintre atributii, si nici macar cea mai importanta. Cealalta jumatate o reprezinta „imbunatatirea" cetatenilor si, implicit, a clasei politice: sistemul, spunea el, trebuie in asa fel conceput incit sa educe, sa stimuleze dezbaterea rationala si virtutile civice. Desi adept al utilitarismului, pentru Mill interesul personal nu reprezinta decit o varianta primitiva a motorului ce pune in miscare o societate. Oamenii pot si trebuie invatati sa priveasca dincolo de virful nasului, spre interesul general al comunitatii.

Paradoxal, caltabosii lui Remes pot capta, dintr-o data, o valoare pedagogica. Din moment ce mai jos de atita nu se (prea) mai poate ajunge in materie de moralitate politica, poate a sosit timpul sa ne punem piticii pe masa si sa-i aratam cu degetul: neincrederea in actuala clasa politica reflecta, in realitate, neincrederea in propria noastra moralitate. Daca nu avem fiecare un caltabos mai mic in dulap, atunci macar stim pe cineva care are unul, dar tacem milc: pentru ca avem si noi interese sau pentru ca, pur si simplu, nu avem chef de complicatii. Lupta impotriva coruptiei clasei politice poate incepe si invers: de jos in sus, in rindurile electoratului. Suna pretentios, stiu. Dar trageti adinc aer in piept: nu simtiti, cumva, prin casa, o adiere de caltabos?

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.