Piata de software pentru afaceri va creste in acest an cu 21%, ajungand astfel la 65 de milioane dolari. Potrivit IDC Romania, piata EAS (enterprise application suite) rata de crestere inregistrata a fost de 17,5% atingand o valoare de aproximativ 53 milioane $.
Pricipalii factori de crestere raman progresul economic, investitiile straine, efectele integrarii in UE, concurenta sporita, precum si o intelegere mai buna din partea clientilor a beneficiilor ce provin din implementarea unor astfel de solutii.
"In 2006, incertitudinile asociate integrarii europene au afectat usor negativ vanzarile de EAS. Ca efect, piata a crescut putin sub nivelul asteptat, multe companii preferand sa investeasca in elemente de «core-business», in consolidarea pozitiei pe piata si in sisteme si produse care sa le asigure respectarea standardelor europene", spune Calin Mirea, Research Analyst IDC Romania.


SAP a fost liderul pietei EAS din Romania in 2006, urmat de Siveco si Oracle. Cota totala a celor trei companii a depasit 64% din totalul pietei, cu primul clasat acumuland peste un sfert din valoarea totala a vanzarilor.  Din punct de vedere al cererii, ramura de productie a industriei a investit cel mai mult in softul de afaceri in 2006 ­ peste 36% din valoarea totala a pietei. Retail-ul si utilitatile au urmat ca valoare a investitilor, insa cel mai rapid a crescut rata de investitii EAS din sectorul bancar, zona din care se asteapta investitii tot mai mari in anii urmatori. IDC estimeaza ca piata softului pentru afaceri din Romania va creste cu o rata medie anuala de aproximativ 20% pentru urmatorii 5 ani. (alex.radescu@jurnalul.ro)