Guvernul american a dat in judecata Banca Ciprului si Lloyds TSB Bank pentru sute de milioane de dolari, acuzandu-le de violarea legilor bancare prin spalarea de bani in cadrul fraudei cu obligatiuni ale companiei AremisSoft Corp.
Guvernul cere
Guvernul american a dat in judecata Banca Ciprului si Lloyds TSB Bank pentru sute de milioane de dolari, acuzandu-le de violarea legilor bancare prin spalarea de bani in cadrul fraudei cu obligatiuni ale companiei AremisSoft Corp.
Guvernul cere 162 milioane de dolari din partea Bancii Ciprului, cel mai mare creditor din insula mediteraneana si 130 milioane de dolari Lloyds TSB Bank, o unitate a Lloyds TSB Group Plc, cel mai mare furnizor din Marea Britanie pentru creditele de consum.
Aremis Soft, care a fost o companie producatoare de software listata la operatorul bursier Nasdaq, s-a declarat in stare de faliment pe fondul acuzatiilor autoritatilor americane, ce suspectau grupul de trafic cu informatii privilegiate, de mare amploare. Conform acuzatiilor procurorilor americani, Kyprianou a majorat artificial valoarea titlurilor Aremis Soft, prin trafic de informatii privilegiate, folosindu-se de o serie de companii ce au achizitionat pachete de actiuni, inseland astfel publicul. Potrivit plangerii, Lloyds TSB si Banca Ciprului au permis presedintelui AremisSoft, Lycourgos Kyprianou, sa spele venituri de milioane de dolari provenite de la o frauda masiva a companiei. AremisSoft, pe atunci cu baza in Westmont, New Jersey, a intrat in faliment in martie 2002. A fost scoasa de sub protectia Legii falimentului ca SoftBrands cu sediul in Minneapolis.
"Lloyds si Banca Ciprului au ajutat in cunostinta de cauza pe Kyprianou sa spele veniturile provenite din fraude a AremisSoft prin numeroase conturi pe care acesta le detinea sau controla, cu mult dupa ce AremisSoft a intrat in faliment", a declarat avocatul american Michael Garcia.
Kyprianou a fost acuzat in cazul ArtemisSoft si locuieste acum in Cipru, a mai declarat Garcia. Fostul sef executiv al companiei, Roys Poyiadjis, a pledat vinovat in 2005 pentru acuzatiile penale de a fi obtinut venituri de 90 milioane de dolari si a pacalit investitorii cu cel putin 300 milioane de dolari, a declarat un complet de judecata in iulie 2005.
Guvernul declara ca Lloyds a comis frauda prin confirmarea unor venituri inexistente ale AremisSoft, stiind ca auditorii companiei se bazeaza pe aceasta informatie pentru a analiza contabilitatea.
Bank of Cyprus si Lloyds TSB Bank au negat ieri acuzatiile de spalare de bani ce le-au fost aduse de catre procurorii americani, precizand ca acestea sunt nefondate, informeaza Reuters, citat de NewsIn."Banca sustine in continuare ca a respectat mereu legea, fiind determinata sa conteste acuzatiile de spalare de bani", a declarat Bank of Cyprus, intr-un comunicat emis la Nicosia. Lloyds TSB a negat de asemenea aceste acuzatii, precizand ca actiunea declansata de procurorii americani nu are fundament legal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.